Generaţia „pierdută”. 18% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani „nu au un loc de muncă”
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 martie 2017, 17:55
Datele fac parte dintr-un raport Eurostat pe anul 2015 şi au fost prezentate în cadrul unei dezbateri, de Coaliţia Naţională a ONG-urilor pentru tineri, scrie www.romania-actualitati.ro.
Alături de dificultăţile pe care le au toţi cei aflaţi în căutarea unui job, tinerii mai au o problemă. Cultura tradiţională nu îi forţează să părăsească cuibul părintesc şi să îşi ia, devreme, viaţa în mîini. Tinerii sunt mai mult sau mai puţin motivaţi să-şi caute de lucru şi în funcţie de cultura diferitor popoare, iar România este departe de cultura americană, în care tânărul devine independent la 18 ani. În schimb, „în Europa nu este nimic neobişnuit ca oamenii să stea până la 30 de ani cu familia“, spun specialiştii. Şi, ca o dovadă că presiunea asupra tinerilor români fără joburi nu este atât de mare precum pare este faptul că mulţi dintre ei refuză să lucreze în domeniile care nu le plac, în ciuda garanţiei că îşi vor găsi mai uşor un job.
Deputatul european Victor Negrescu susţine că problema nu este bine abordată la nivel european, deşi există multe politici finanţate din bugetul comunitar.
În opinia sa, este necesară o strategie pe termen mediu şi lung, precum şi implicarea instituţiilor statului.
Victor Negrescu: „În dezbatarea care a avut loc la nivel european am atins aceste elemente. Nevoia de a avea o îndrumare personalizată pentru fiecare dintre aceşti tineri, de a acţiona la nivel local pentru a identifica aceste persoane, nu doar de a vorbi despre cifre date de agenţiile judeţene care se ocupă de persoanele care nu au locuri de muncă. Toate chestiunile astea trebuie făcute într-o manieră activă şi pot fi realizate. Ideea aceasta că nu avem cu cine, că nu avem resurse, eu cred, sincer, că ţine şi de foarte multă voinţă„.