Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Primele imagini de la locul prăbuşirii elicopterului SMURD. Arafat: Trupurile vor fi repatriate astăzi

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a ajuns vineri, la ora 8.20, la locul tragediei din Republica Moldova.

Specialiştii Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru, s-au dus la locul accidentului cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor, informeză Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat. Considerată ca fiind o adevărată uzină criminalistică pe roţi, Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor este dotată cu echipamente de fixare fotografică şi video, de poziţionare şi măsurare, de iluminare perimetrală, de protecţie individuală pentru toate anotimpurile, de uz personal şi transport materiale, sistem informatic pentru reconstituire 3D, materiale de fixare şi marcare a probelor, truse de unelte pentru desfacerea obiectelor, staţii de emisie-recepţie. În Republica Moldova s-a dus şi o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară. Mai mult, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat joi un decret prin care ziua de 3 iunie a fost declarată zi de doliu naţional. În acest context, în toate localităţile din ţară, dar şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, vor fi arborate în bernă drapelele de stat.

Reacţiile autorităţilor „Au decedat patru eroi, pentru că sunt adevăraţi eroi pentru noi cei din Republica Moldova. Sunt cei care şi-au pierdut viaţa având vocaţia să salveze alte vieţi omeneşti. A fost cea de-a 20-e misiune a SMURD în Republica Moldova, a declarat joi Pavel Philip, premierul Republicii Moldova. De altfel, procurorul general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harujen, a declarat că, în urma tragediei, a fost deschis un dosar penal. „Imediat după ce am intrat în posesia informaţiilor după accident am declanşat urmărire penală şi investigăm incidentul sub aspectul de încălcare a regulilor de securitate a circulatie si exploatare a transportului aerian. Incident cauzat cu urmări grave”, a spus Harujen. Dosar penal pentru ucidere din culpă De asemenea, Parchetul General a anunţat că Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi dosarul penal deschis în urma acestui accident. „Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (art. 192 din Codul penal), neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 din Codul penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 din Codul penal)”, potrivit unui comunicat emis joi de Parchetul General. Astfel, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti vor merge în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară. Membrii echipajului au fost: Comandantul echipajului – comandor Doru Gavril, 53 de ani, împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie Aurel Vlaicu, era căsătorit şi avea un copil. Copilotul – căpitan-comandor Voicu Şocae, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov din 2003, era căsătorit şi avea doi copii. Doctor Mihaela Dumea – medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iaşi de 11 ani, avea o experienţă de 5 ani pe elicopter, era căsătorită şi avea un copil. Asistent Gabriel Sandu – asistent medical principal medicină de urgenţă, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iaşi de 16 ani, avea o experienţă de 11 ani pe elicopter, era căsătorit şi avea un copil.

Sursa: adevarul.ro

[FOTO] Primele imagini de la locul prăbuşirii elicopterului SMURD. Arafat: Trupurile vor fi repatriate astăzi

Articol editat de Mirabela Afronie, 3 iunie 2016, 15:19

Bogdan Licu, adjunctul procurorul general al României, a declarat vineri că trupurile celor patru salavtori SMURD sunt întregi şi identificabile. „Ancheta în urma tragicului eveniment care a avut loc în Republica Moldova decurge foarte bine, până în acest moment. S-a constituit o echipă mixtă de procurori şi anchetatori din România şi din Republica Moldova. Colegii noştri asistă atât la cercetarea la faţa locului, cât şi la expertiza de la IML-ul din Chişinău asupra cadavrelor, care, vreau să specific, sunt întregi şi identificabile”, a spus Licu, potrivit news.ro. Reacţia lui Licu vine ca urmare a declaraţiilor făcute joi de primarul localităţii în care s-a petrecut accidentul care precizat că trei dintre victime sunt carbonizate. Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri că între România şi Republica Moldova a fost semnat un protocol pentru realizarea anchetei. „Aseară şi azi noapte s-a finalizat un protocal între Parchetul General din România şi Parchetul General din Republica Moldova pentru ca procurorii români să participe la ancheta de la faţa locului, nu doar să asiste. Din câte am înţeles, autorităţile moldovene ar fi chiar de acord ca autorităţile române să preia complet controlul anchetei”, a precizat Cioloş.

El a mai spus că joi noaptea au plecat de la Iaşi reprezentanţi ai MAI şi cadre medicale pentru a ridica corpurile celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în Republica Moldova. ”Aseară târziu au plecat de la Iaşi cei de la Ministerul de Interne şi cei de la spital să ridice corpurile celor patru membri ai echipajului cărora li s-a făcut necropsia azi-noapte şi azi vor ajunge la Iaşi pentru a pregăti înmormântarea”, a spus premierul. Dacian Cioloş a precizat că le-a cerut miniştrilor de Interne şi Sănătăţii ”să se organizeze în aşa fel încât cei patru membri ai echipajului să fie trataţi la fel din punct de vedere al susţinerii familiilor”. De asemenea, acesta a ţinut să îi mulţumească premierului Republicii Moldova, Pavel Philip, pentru modul în care au fost mobilizate autorităţile din ţara vecină.

Acordul semnat între România şi Republica Moldova De altfel, Parchetul General din România a emis un comunicat de presă în care precizează că a fost încheiat un acord cu Procuratura Generală a Republicii Moldova „Între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat – în conformitate cu Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală şi cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea şi desfăşurarea cu operativitate a investigaţiilor”, se arată în documentul citat. Totodată, procurorii români au transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă. „În momentul de faţă, echipa de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal. Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN ş.a.. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare”, se mai arată în comunicatul emis de Parchetul General.

Raed Arafat a declarat vineri, de la locul unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD, că aeronava care a căzut joi era autorizată de zbor la vedere, dar şi de zbor noaptea, cu un singur pilot. El a menţionat că este decizia pilotului dacă va continua sau nu misiunea atunci când sesizează că vremea se schimbă. Întrebat dacă a fost făcută autopsia celor patru persoane decedate, Arafat a răspuns: „Autopsia s-a făcut chiar în cursul nopţii. Acum mai trebuie doar să fie pregătite pentru repatriere. Prima dată vor merge la Iaşi, după care la Bucureşti”. Medicul a mai precizat că „verificarea mare” a elicopterului SMURD a fost făcută în luna septembrie, însă aeronavele sunt verficiare periodic. „Se fac verificări periodice, la perioade scurte, după 50 de ore, 100 de ore, pe care le face Inspectoratul de Aviaţie, chiar unele suplimentar faţă de ce prevede cartea tehnică a elicopterului. Sunt verificări care se fac la 400 de ore, la 800 de ore, am înţeles că ultima verificare mare a fost făcută în februarie, iar verificările celelelalte periodice au fost făcute la timp”, a spus Raed Arafat.

Trupurile celor patru pasageri ai elicopterului SMURD au fost duse, în noaptea de joi spre vineri, în Chişinău pentru efectuarea autopsiei.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a ajuns vineri, la ora 8.20, la locul tragediei din Republica Moldova.

Specialiştii Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru, s-au dus la locul accidentului cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor, informeză Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat. Considerată ca fiind o adevărată uzină criminalistică pe roţi, Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor este dotată cu echipamente de fixare fotografică şi video, de poziţionare şi măsurare, de iluminare perimetrală, de protecţie individuală pentru toate anotimpurile, de uz personal şi transport materiale, sistem informatic pentru reconstituire 3D, materiale de fixare şi marcare a probelor, truse de unelte pentru desfacerea obiectelor, staţii de emisie-recepţie. În Republica Moldova s-a dus şi o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară. Mai mult, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat joi un decret prin care ziua de 3 iunie a fost declarată zi de doliu naţional. În acest context, în toate localităţile din ţară, dar şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, vor fi arborate în bernă drapelele de stat.

Reacţiile autorităţilor „Au decedat patru eroi, pentru că sunt adevăraţi eroi pentru noi cei din Republica Moldova. Sunt cei care şi-au pierdut viaţa având vocaţia să salveze alte vieţi omeneşti. A fost cea de-a 20-e misiune a SMURD în Republica Moldova, a declarat joi Pavel Philip, premierul Republicii Moldova. De altfel, procurorul general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harujen, a declarat că, în urma tragediei, a fost deschis un dosar penal. „Imediat după ce am intrat în posesia informaţiilor după accident am declanşat urmărire penală şi investigăm incidentul sub aspectul de încălcare a regulilor de securitate a circulatie si exploatare a transportului aerian. Incident cauzat cu urmări grave”, a spus Harujen. Dosar penal pentru ucidere din culpă De asemenea, Parchetul General a anunţat că Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi dosarul penal deschis în urma acestui accident. „Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (art. 192 din Codul penal), neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 din Codul penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 din Codul penal)”, potrivit unui comunicat emis joi de Parchetul General. Astfel, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti vor merge în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară. Membrii echipajului au fost: Comandantul echipajului – comandor Doru Gavril, 53 de ani, împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie Aurel Vlaicu, era căsătorit şi avea un copil. Copilotul – căpitan-comandor Voicu Şocae, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov din 2003, era căsătorit şi avea doi copii. Doctor Mihaela Dumea – medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iaşi de 11 ani, avea o experienţă de 5 ani pe elicopter, era căsătorită şi avea un copil. Asistent Gabriel Sandu – asistent medical principal medicină de urgenţă, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iaşi de 16 ani, avea o experienţă de 11 ani pe elicopter, era căsătorit şi avea un copil.

Sursa: adevarul.ro

Trafic feroviar afectat de condițiile meteo nefavorabile
Naţional joi, 21 noiembrie 2024, 09:40

Trafic feroviar afectat de condițiile meteo nefavorabile

Trafic feroviar afectat de condițiile meteo nefavorabile. Probleme au fost raportate pe raza regionalelor Iași, Brașov și București. Compania...

Trafic feroviar afectat de condițiile meteo nefavorabile
Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Naţional joi, 21 noiembrie 2024, 09:26

Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale

Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Datele au fost transmise de Administraţia Naţională a...

Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Trenul electric inaugurat miercuri, nu a mai funcționat joi. Cursa a fost anulată
Naţional joi, 21 noiembrie 2024, 08:27

Trenul electric inaugurat miercuri, nu a mai funcționat joi. Cursa a fost anulată

Trenul electric inaugurat miercuri, nu a mai funcționat joi. Cursa a fost anulată. Primul tren electric nou din România, model Coradia Stream,...

Trenul electric inaugurat miercuri, nu a mai funcționat joi. Cursa a fost anulată
Protest al Federaţiei Sindicatelor Energetica împotriva noii Legi a pensiilor
Naţional miercuri, 20 noiembrie 2024, 10:36

Protest al Federaţiei Sindicatelor Energetica împotriva noii Legi a pensiilor

Protest al Federaţiei Sindicatelor Energetica împotriva noii Legi a pensiilor. Protestatarii cer revenirea la reglementările anterioare....

Protest al Federaţiei Sindicatelor Energetica împotriva noii Legi a pensiilor
Naţional miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:19

Noua funcționalitate a site-ului prezenta.roaep.ro pentru alegerile prezidențiale

Noua funcționalitate a site-ului prezenta.roaep.ro pentru alegerile prezidențiale din 2024 În contextul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie...

Noua funcționalitate a site-ului prezenta.roaep.ro pentru alegerile prezidențiale
Naţional miercuri, 20 noiembrie 2024, 06:26

Primul tren electric va fi pus miercuri în circulaţie, pe ruta Bucureşti-Braşov

Primul tren electric va fi pus miercuri în circulaţie, pe ruta Bucureşti-Braşov, a anunțat preşedintele Autorităţii pentru Reformă...

Primul tren electric va fi pus miercuri în circulaţie, pe ruta Bucureşti-Braşov
Naţional marți, 19 noiembrie 2024, 09:57

Gala UZPR – au fost decernate premiile pentru ‘Excelenţă în jurnalism’

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a premiat, luni seara, ‘Excelenţa în jurnalism’, în cadrul unei gale organizate la...

Gala UZPR – au fost decernate premiile pentru ‘Excelenţă în jurnalism’
Naţional marți, 19 noiembrie 2024, 07:52

Primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul a fost lansat

Primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul a fost lansat. Pană în acest moment, doar trei bănci au fost incluse. Primul serviciu...

Primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul a fost lansat