Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] În inimile românilor Ziua Regalității, 10 Mai, este de mai bine de un secol și jumătate!

Motto: „Să conduci cu o mână de fier, într-o mânuşă de catifea.” Carol I de România

Articol editat de Radio Resita, 9 mai 2021, 20:41 / actualizat: 10 mai 2021, 11:13

În fiecare an în România este marcată, la 10 mai, Ziua Regalităţii, legiferată de Camera Deputaţilor, în aprilie 2015, drept sărbătoare naţională.

Data de 10 mai a fost Ziua naţională a României între anii 1866-1948 şi mai este cunoscută şi cu alte denumiri ca  Ziua Regelui sau Ziua Regalităţii.

Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independeței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției.

Originile dinastiei române:

Reședința familiei de Hohenzollern-Sigmaringen se află în orașul Sigmaringen, în apropierea munților Pădurea Neagră, nu departe de locul de unde izvorăște Dunărea. Dinastia de Hohenzollern a dat numeroase personalități istoriei medievale și moderne europene, cel mai de seamă fiind Wilhelm I, rege al Prusiei,  apoi împărat al Germaniei. Din ramura Hohenzollern-Sigmaringen se trage și Dinastia Regală a României : Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I.

Când a păşit prima oară pe teritoriul României, pe la Baziaș, județul Caraș Severin de astăzi,  Carol I a rostit următoarele cuvinte:

„Punând piciorul pe acest pământ sacru, m-am şi făcut român”

Primul eveniment important al zilei de 10 mai, în ordine cronologică, este sosirea în țară a celui ce avea să devină primul rege al României, Principele Carol Hohenzollern Sigmaringen. După ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și pe cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și se îndreaptă către România la sfârșitul lunii aprilie.

Când a păşit prima oară pe teritoriul României, pe la Baziaș, județul Caraș Severin de astăzi, Carol I a rostit următoarele cuvinte:
„Punând piciorul pe acest pământ sacru, m-am şi făcut român”.

La 10 mai intra în București, întâmpinat de peste 30.000 de locuitori la Băneasa, acolo unde primarul Dumitru Brătianu îi înmânează cheile orașului. În aceeași zi, depune, în limba franceză, jurământul de credință în calitate de domnitor, singurul cuvânt pronunțat în românește fiind „jur”.

Cancelarul Bismark îi spusese la pornirea înspre România: „De ce să nu încerci? Dacă reușești, cu atât mai bine pentru tine! Dacă eșuezi, o să te întorci cu amintiri interesante”. Spre meritul său și al dinastiei, Carol I nu a eșuat.

Pe 10 mai 1881 a avut loc  încoronarea Principelui Carol I, când  Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, Carol I devenind astfel primul Rege al României.

Ca Zi Naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

Casa Regală şi Radio România au fost aproape de-a lungul secolului trecut și până în prezent

La 22 decembrie 1926 se constituia Societatea de Difuziune Radio Telefonică, sub conducerea marelui inginer profesor Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei din România.

Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva. Pe 4 iulie 1926 apărea Decretul Regal de ratificare a „Jurnalului Consiliului de Miniştri“ nr. 2630 pentru aprobarea statutelor şi a prospectului de emisiuni ale Societăţii de Difuziune Radio Telefonică.

Câteva luni mai târziu, la 28 octombrie 1926, era emis Decretul regal nr. 245 prin care se aproba statutul şi prospectul de emisiune a Societăţii de Difuziune Radio Telefonică din România.

În octombrie 1926, Regele Ferdinand I a contribuit esenţial la înfiinţarea radioului public din ţara noastră, prin exprimarea, la Castelul Peleş, a acordului scris pentru înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radio Telefonică din România, la doar şase ani distanţă de primele posturi care au emis din Marea Britanie şi din Franţa. Primul semnal în eter al radioului avea să fie lansat la 1 noiembrie 1928.

Vom evoca, în continuare, câteva momente esenţiale ale drumului parcurs împreună.

Când pe 18 iulie 1938 a încetat să bată inima Reginei Maria – regina cea mai iubită a românilor, Radiodifuziunea Română a fost ecoul durerii şi emoţiei ce a cuprins întreaga ţară. În semn de doliu, programul radioului a fost modificat pe toată perioada premergătoare funeraliilor.

Ceremoniile din ziua înmormântării, 24 iulie, au fost un eveniment mediatic, radio reporteri din toată Europa, fiind prezenţi la Bucureşti.

„Microfonul românesc va împărtăşi ascultătorilor drumul spre lăcaşul de veci al Marii Regine. Potrivit programului, microfonul a urmărit desfăşurarea ceremoniilor din Bucureşti, în dimineaţa de dumunică, 24 iulie, cât şi ceremonia înhumării, la Curtea de Argeş, în după-amiaza aceleiaşi zile”.

În revistele de radio, Radio Adevărul şi Radio Universul, acestui eveniment i s-au dedicat pagini întregi de comentarii.

Miercuri, 23 august 1944, Vasile Ionescu, director general al Radioului, împreună cu ing. Alexandru Lohan, înregistrează pe disc la Palatul regal, Proclamaţia către ţară a Regelui Mihai I, difuzată pe post în aceeaşi seară la ora 22.25. Crainicul de serviciu care a anunțat că regele se va adresa națiunii a fost Mihai Zirra, viitorul mare regizor al Teatrului radiofonic, care a rostit de mai multe ori de la microfon: „Peste puţin timp vom da un comunicat important pentru ţară.”

„Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcția societății civile, politicii, economiei, educației și culturii noastre. Ei au servit interesele națiunii cu loialitate, iubire și credință.Coroana este o parte a identității naționale.Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre. La mulţi ani!”, a transmis  Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte, după decesul Majestăţii Sale Regele Mihai I, Custode al Coroanei României (ad personam).
Actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam)

În inimile românilor, Ziua Regalității, 10 Mai, este de mai bine de un secol și jumătate!

Epilog: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.” Regele României Mihai I

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:wikipedia

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare
Naţional miercuri, 18 decembrie 2024, 06:58

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare

Liderii partidelor pro-europene au convenit marţi, la Palatul Victoria, principiile viitorului program de guvernare, despre care afirmă că va fi...

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare
Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 20:59

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Concluzia aparţine şefului comisiei parlamentare...

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 09:37

Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana

Pompierii au intervenit, în noaptea de luni spre marţi, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de materiale de construcţii din...

Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana
PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 09:11

PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage

Partidele proeuropene vor relua marți discuțiile privind programul de guvernare, iar în paralel vor continua negocierile referitoare la viitoarea...

PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 21:55

Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale. El a făcut anunţul pe reţelele de socializare. „Voi candida...

Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 14:49

Rabla pentru sobe. Subvenții de 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a 10.000 de lei

Programul „Rabla pentru sobe” are un buget de 500 de milioane de lei, iar statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente...

Rabla pentru sobe. Subvenții de 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a 10.000 de lei
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 13:23

ANAF dezminte că va percepe 10% din banii aflaţi în conturile contribuabililor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală dezminte informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora, începând cu anul viitor, ar...

ANAF dezminte că va percepe 10% din banii aflaţi în conturile contribuabililor
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 09:44

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025 între 16 și 20 decembrie Ministerul Educației anunță că între 16 și...

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025