[FOTO] Ceremonia lansării oficiale a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a avut loc joi seara în Bucureşti
România a preluat, la 1 ianuarie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Startul preşedinţiei s-a dat joi, în Capitală, cu un concert simbolic, la Ateneul Român. Liderii instituţiilor europene: preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi al Parlamentului European, Antonio Tajani, au venit la Bucureşti, pentru întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii celor două Camere.
Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2019, 21:49 / actualizat: 11 ianuarie 2019, 10:31
„Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forței, temerității și încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient și sustenabil. Ei sunt dovada că „uniți în diversitate” nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile fondatoare”, a spus Preşedintele României, Klaus Werner Johannis..
Premierul României, Viorica Dăncilă a subliniat:
„Îmi doresc cu sinceritate ca după mandatul nostru la Președinția Consiliului, Uniunea Europeană să fie mai solidă, mai unită și mai solidară. Acesta este spiritul Uniunii Europene! Aceasta este viziunea pe care o va urma România în cele 6 luni în care va deține președinția Uniunii!”
Cel mai impresionant discurs din partea oaspeţilor, i-a aparţinut lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care a mărturisit în faţa oficialităţilor prezente în sala Ateneului Român, primind aplauze la scenă deschisă, într-o limba română impecabilă că „România are puterea de a fascina”, făcând referire la Mircea Eliade,Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Andrei Pleşu, Simona Halep, Nadia Comăneci sau Nichita Stănescu:
” Celor care vor să caute scurtături și să încalce regulile le spun că se înșeală. Celor care luptă pentru drepturi le spun: continuați lupta.Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima mașină a socrului meu. Mai mult ca mașinile românești mă fascinează intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep care încântă publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua București a învins Barcelona.Fac apel la toți românii să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași atitudine cu care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri. Și atunci părea imposibil, dar a reușit. Și sunt sigur că și voi veți reuși.Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile europene, în timpul primei președinții a Consiliului UE. Sunt convins că veți interpreta cu înțelepciune o adevărată „rapsodie română.Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că știu cât de rezistentă și creativă este națiunea română. Cred că veți găsi sunetul potrivit și veți face tot ce puteți ca echipă pentru a lucra pentru interesele Europei. Veți fi gazde și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: „Omul sfințește locul.” Am încredere că veți respecta regulile și atașamentul față de principii.După cum spunea Nichita Stănescu, „se apropie viitorul, se aude, se vede.” În mare măsură, depinde acum de România.”
Seara s-a încheiat cu un program muzical din creaţia lui George Enescu şi Odă Bucuriei, imnul Europei Unite!
Timp de şase luni, România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Peste 200 de evenimente vor avea loc în ţara noastră, iar cel mai amplu este Summit-ul de la Sibiu, care va avea lor de Ziua Europei şi unde vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti.
Anca Bica Bălălău