Fermele româneşti sunt distruse de importuri!
Fermierii români sunt prezenți săptămânal la Ministerul Agriculturii. Au ajuns la disperare, iar starea fermelor este catastrofală.
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 aprilie 2016, 07:39
Fermierii români sunt prezenți săptămânal la Ministerul Agriculturii. Au ajuns la disperare, iar starea fermelor este catastrofală.
Crescătorii noștri de animale nu sunt ajutați să concureze cu alți fermieri din țările Europei. Fermele românești sunt în pericol și, din păcate, nici măcar nu se mai poate discuta de strategii pe termen mediu și lung care să le scoată din impas.
Noi nu o să mai avem cu cine să facem strategii. Fermierii care trăiesc din asta vor dispărea. Realitatea este următoarea și nu mai putem să o ascundem.
Noi acoperim 60% din ce se consumă carne în România. Putem acoperi piața integral cu carne proaspătă de porc. Dar nu avem acces și vă spun de ce. În momentul în care o țară cum e Spania crește cu 10% producția de carnea, ea va căuta piețe. Sunt mult mai bine organizați decât noi. Au o industrie bine organizată și ca atare în momentul în care intră concurențial pe piața Uniunii Europene, pe un procesator nu-l interesează de unde vine carnea aia. Pe el îl interesează niște parametrii.
În Spania, se organizează săptămânal licitație: în săptămâna asta am atâtea tone de carne la vânzare. Ce se întâmplă? Se cumpără pe contracte directe și cel care face distribuția șI vânzarea din Spania, el știe că are un interval de timp de 5 zile în care poate vinde carnea proaspătă. Comerciantul așteaptă până-n a patra zi și atunci cumpără. Practic, îl forțează pe producător să negocieze prețul. Producătorul lasă atât de mult din preț încât ajunge sub prețul nostru, sub prețul la care putem produce noi carne, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor șI Producătorilor de Carne de Porc.
Ioan Ladoși adaugă că, într-un singur an, crescătorii români de porci au pierdut 40 de milioane de euro în condițiile în care pentru un porc pierderea a sărit de la 5 euro la 25 de euro. Care ar fi soluția pentru salvarea fermelor românești de la dezastru?
Soluția principală este un sprijin guvernamental pentru ferme, un sprijin de forță majoră. Să existe o acoperire a costurilor pe care le facem cu serviciile sanitar-veterinare. Chestiunile fiscale care nu depind numai de ministrul agriculturii. Foarte mulți dintre fermierii noștri ne-au spus că autoritățile locale au dublat impozitele. Noi plătim impozite duble în condițiile în care și pierderile s-au dublat. Pe primarul unei comune nu-l interesează acest lucru, cu toate că 90% dintre localnici lucrează în ferme, spune Ladoși.
Cât privește ajutorul special trimis anul trecut de Comisia Europeană, 2,3 milioane de euro, pentru sectorul de creștere a porcilor, Ioan Ladoși spune că odată împărțiți acești bani, pe cap de porc vine 0,8 euro când pierderile sunt de 25 euro/cap de porc. Ajutorul nu acoperă nimic din pierderile suferite de fermierii români.
Sursa: agroinfo.ro