Fără entuziasmul de altădată, liderii partidelor politice comentează rezultatele alegerilor
Duminică seară, imediat după închiderea urnelor, sondajul realizat imediat la ieşirea din secţiile de votare a fost aşteptat cu nerăbdare la secţiile de campanie ale partidelor implicate în competiţie. La cald, liderii partidelor politice au comentat rezultatele şi, spre deosebire de alte situaţii din trecut, nicăieri ele nu au fost primite cu entuziasm.
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 decembrie 2020, 06:45 / actualizat: 7 decembrie 2020, 8:52
Şi preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu şi liderul liberal Ludovic Orban au spus că victoria le aparţine, una, care, însă, nu permite niciunei tabere să guverneze singură, iar variantele de coaliţie care să ducă la majoritate parlamentară, sunt greu de creionat.
Românii au arătat că este nevoie de o schimbare – a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, imediat după încheierea votului.
Marcel Ciolacu: Este nevoie de un Guvern capabil care are soluţii şi le mulţumesc în mod deosebit românilor care au mers la vot, pentru că şi-au învins teama în ceea ce priveşte viaţa lor, dar au înţeles necesitatea ca acest Guvern Orban să plece acasă. „
De cealaltă parte, liberalii îşi revendică victoria la alegeri şi spun că pot forma o majoritate parlamentară.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: Sunt încrezător în capacitatea Partidului Naţional Liberal, de a construi o majoritate parlamentară alături de forţele democratice euroatlantiste, care respectă cetăţeanul şi care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt.
Vom avea de-a face cu un guvern de coaliţie – a declarat copreşedintele Alianţiei USR-PLUS, Dacian Cioloş, care a sublinitat că românii nu au dat niciunui partid un mandat clar să formeze singur Executivul.
Dacian Cioloş: România are nevoie în următorii ani de modernizare, de reforme profunde. Trebuie să construim pe o fundaţie solidă şi curată, de onestitate şi de profesionalism şi acesta este mandatul cu care USR-PLUS merge în Parlament şi va negocia intrarea la guvernare.
În pofida unei prezenţe scăzute la vot, UDMR a reuşit să asigure şi de această dată reprezentarea comunităţii maghiare în Legislativ – a spus şi liderul formaţiunii politice, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: Noi am reuşit să asigurăm reprezentarea politică în Parlamentul României şi vom încerca să asigurăm un climat de echilibru în Parlamentul României.
Situate la limita pragului electoral, cu puţin peste 5%, potrivit datelor prezentate de exit-poll-uri, PRO România şi PMP atrag atenţia asupra posibilelor probleme create de prezenţa scăzută la vot.
Victor Ponta, preşedintele PRO România: În condiţii de prezenţă atât de scăzută, dacă avem şi deja obişnuitele probleme la numărătoare, legitimitatea viitorului Parlament şi a viitorului Guvern, va fi un uriaş semn de întrebare într-o perioadă de criză.
Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu: Nu pot să mă gândesc că avem alegerile cu cea mai slabă participare, ceea ce va pune mari probleme de menţinerea legitimităţii timp de patru ani.
Potrivit sondajelor realizate de la ieşirea de la urne a alegătorilor, în noul Parlament s-a putea regăsi în premieră şi Alianţa pentru Unirea Românilor.
Preşedintele formaţiunii politicie, George Simion, a declarat că Alianţa nu va intra în nicio coaliţie de guvernare cu PNL sau cu PSD.