Elevii sunt nemulțumiți de metodele de evaluare și amenință cu proteste
Consiliul Național al Elevilor dorește să aducă în atenția publică o problemă dezbătută tot mai des în ultima perioadă: metodele de evaluare din sistemul de învățământ care nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.
Articol editat de Casandra Silitra, 11 martie 2019, 08:06
“De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc.”, a transmis Consiliul Național al Elevilor.
Consiliul îndeamnă elevii să predea foia de examen goală, deoarele aceste simulări nu au scopul de a evalua competențele, ci doar cunoștințele, nu vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care au fost dictate la clasă. Aceștia mai consider că simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele elevilor de învățare.
“Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc. Suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult.”, au mai transmis elevii Consiliului Național.