Electrocasnicele şi aparatele electrice uzate vor putea fi recondiţionate şi repuse pe piaţă
Electrocasnicele şi aparatele electrice uzate vor putea fi repuse pe piaţă după o recondiţionare prealabilă. Măsura se aplică din primăvară, potrivit unei legi adoptate anul trecut de Parlamenţ şi respectă o directivă europeană privind valorificarea deşeurilor.
Articol editat de Valentina Adam, 27 ianuarie 2023, 07:50
Iniţiatorii actului normativ spun că noile reglementări reprezintă un ajutor şi pentru cei care nu îşi permit să cumpere produse noi.
Faţă de situaţia actuală, când electrocasnicele şi aparatele electronice depozitate ca deşeuri sunt reciclate pentru obţinerea de materii prime, prin noua lege, care va intra în vigoare din luna martie, produsele de acest tip cu grad mic de uzură vor fi repuse pe piaţă, pe baza unui proces de pregătire pentru reutilizare. Procedura presupune operaţiuni de verificare, curăţare sau reparare prin care produsele sau componentele lor pot fi refolosite.
Odată pregătite pentru reutilizare, echipamentele electrice şi electronice îşi vor înceta statutul de deşeu şi vor putea fi vândute sau donate ca echipamente recondiţionate către consumatori interesaţi.
Punerea lor pe piaţă se face printr-o informare corectă şi completă. Eticheta produsului va trebui să specifice că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conţină datele de identificare ale operatorului care efectuează procedura şi data la care echipamentul a fost recondiţionat.
Potrivit normelor, operatorii economici sunt obligaţi să respecte măsurile pentru siguranţa angajaţilor şi a mediului dacă doresc să pornească o afacere de recondiţionare a acestor deşeuri.
Radio România Actualități