Dosarul Revoluţiei a fost redeschis: Personaje cheie nu au fost audiate niciodată
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 aprilie 2016, 06:15
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a afirmat că soluţia de clasare dată de Parchetul Militar este netemeinică şi nelegală. Diana Surdu a sintetizat declaraţia şefului Parchetului.
Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat că în dosarul Revoluţiei nu a intervenit prescripţia răspunderii penale. Magistratul apreciază că modul în care s-a desfăşurat ancheta nu răspunde exigenţelor CEDO.
Şeful Ministerului Public, Bogdan Licu precizează: În această cauză nu s-a efectuat activităţi absolut necesare stabilirii condiţiilor în care s-a deschis focul în fiecare caz în parte. În cele mai multe dintre cazurile în care este vorba despre decesul unor persoane nu au fost făcute autopsii, fără să existe vreo justificare pentru neefectuarea acestora. Rapoartele de constatare medico-legală sunt în general foarte sumare. Nu a fost recuperată muniţia cu care s-a tras asupra persoanelor decedate sau rănite, fără ca la dosare să existe vreo justificare în acest sens. Puţinele expertize balistice efectuate nu au stabilit decât tipul muniţiei folosite precum şi tipul de armă care o utilizează, dar armele cu care s-a tras efectiv nu au fost identificate şi, pe cale de consecinţă, nici trăgătorilor. Nu au fost identificate toate forţele militare sau civile participante la reprimarea manifestaţiilor. Cele mai multe dintre audierile persoanelor care ar fi putut furniza informaţii utile sunt sintetice şi unele de-a dreptul formale.
Procurorul general interimar a mai spus că anchetatorii nu au valorificat informaţiile importante din dosar sau din alte documente şi nu au făcut niciun demers pentru declasificarea unor acte confidenţiale. Bodan Licu a conchis că urmează să se efectueze cercetări şi în ceea ce priveşte infracţiunea de genocid contra umanităţii şi de război, întrucât din analiza probelor administrate în dosar, contrar opiniei procurorilor militari, rezultă indicii temeinice şi cu privire la săvârşirea unor astfel de acţiuni. Soluţia va fi supusă confirmării judecătorului de Cameră Preliminară din cadrul Instanţei Supreme.
Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI