Doar 24% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu
Potrivit datelor publicate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, doar 24% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu printr-o poliță de asigurare împotriva celor trei riscuri majore – cutremur, inundație și alunecare de teren. Deși legea impune această obligație proprietarilor, și nerespectarea ei poate atrage sancțiuni de până la 500 de lei, gradul de acoperire rămâne scăzut. Acest lucru este confirmat și de Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.
![Doar 24% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu Doar 24% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2013/12/asigurarea-locuintei-850x479.jpg)
Articol editat de Jurchescu Adrian, 6 februarie 2025, 17:00 / actualizat: 6 februarie 2025, 18:25
Vorbim despre o lege care ne obligă pe noi, proprietarii de locuință, să ne asigurăm locuința. Ei bine, aceste fapte, dacă nu le și îndeplinim, constituie contravenții. Constatarea acestor fapte de neasigurare ale locuințelor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primării și de către persoana împuternicită în acest scop. Practic, ar trebui să existe o evaluare cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței. Dar aici ține de apanajul autorităților locale.
Doar 17% dintre locuințele din România beneficiază de asigurări facultative
În ceea ce privește asigurările facultative, doar 17% dintre locuințele din România beneficiază de astfel de polițe. Ceea ce înseamnă că patru din cinci locuințe rămân vulnerabile în fața evenimentelor neprevăzute. Conform statisticilor UNSAR, București-Ilfov este regiunea cu cele mai multe locuințe protejate, cu un grad de asigurare de 29%. Pe locul al doilea se află regiunea de Vest, cu un procent de 20%, iar la polul opus se află regiunea Sud-Vest. Unde sunt cele mai puține locuințe asigurate, a explicat Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.
„În București-Ilfov, vedem o tendință pozitivă, unde polițele obligatorii sunt completate de cele facultative, ceea ce înseamnă că locuințele sunt protejate complet, la valoarea reală. De asemenea, observăm o creștere a gradului de asigurare în Vest, ceea ce este un semnal bun. În plus, odată cu creșterea numărului de polițe, cresc și despăgubirile. Cea mai mare sumă achitată anul trecut în România a fost de peste 420.000 de euro, pentru un proprietar care și-a pierdut locuința într-un incendiu”
Specialiștii din domeniu subliniază că, deși asigurările facultative sunt opționale, ele oferă o protecție extinsă. Acestea oferă protecție pentru incendii, explozii, furturi, furtuni și chiar daune provocate vecinilor. De asemenea, acest tip de asigurare, are costuri variabile, în funcție de valoarea și specificațiile locuinței.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro.