Ascultă Radio România Reșița Live

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis câteva recomandări pentru români, în perioada vacanţei de 1 Mai, şi anume să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2024, 13:45 / actualizat: 28 aprilie 2024, 16:10

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

– La cumpărarea produselor din carne tocată, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului!

– Urmăriţi modul de etichetare. Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

– Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!

– Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!

– Nu cumpăraţi produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!

– La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, a scris Paul Anghel, sâmbătă pe Facebook.

El a mai spus că, în cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte:

„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”.

Anghel a adăugat că, „înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”.

„Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, mai precizează directorul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, în anii trecuţi, sau fost constatate abateri, dintre care Anghel menţionează:

„- folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor:

– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare);

– utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup);

– comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);

– utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;

– nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor;

– decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;

– schimbarea stării termice iniţiale a produselor;

– folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;

– utilizarea unui cântar fără verificare metrologică;

– prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);

–  utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

– Deficienţe de informare către consumator, de exemplu:

– lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen;

– lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate;

– lipsa afişării datei limită de consum”.

O nouă metodă de fraudă pe WhatsApp – Cum să te protejezi
Naţional luni, 17 februarie 2025, 10:52

O nouă metodă de fraudă pe WhatsApp – Cum să te protejezi

Poliția Română avertizează cu privire la o nouă metodă de fraudă pe WhatsApp. Această schemă periculoasă a făcut deja victime în țară....

O nouă metodă de fraudă pe WhatsApp – Cum să te protejezi
Circulația feroviară adaptată condițiilor meteo nefavorabile
Naţional duminică, 16 februarie 2025, 12:30

Circulația feroviară adaptată condițiilor meteo nefavorabile

Circulația feroviară este adaptată condițiilor meteo nefavorabile anunță Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA. Traficul feroviar...

Circulația feroviară adaptată condițiilor meteo nefavorabile
Platformele Autorităţii pentru Digitalizarea României, inclusiv Ghișeul.ro și SEAP, sunt din nou funcționale
Naţional duminică, 16 februarie 2025, 11:08

Platformele Autorităţii pentru Digitalizarea României, inclusiv Ghișeul.ro și SEAP, sunt din nou funcționale

Platformele digitale Ghișeul.ro, SEAP, PCUe, SAET și E-Guvernare, sunt din nou funcționale, după o perioadă de indisponibilitate, a anunțat...

Platformele Autorităţii pentru Digitalizarea României, inclusiv Ghișeul.ro și SEAP, sunt din nou funcționale
Cutremur de 3,6 grade în județul Buzău, duminică dimineața
Naţional duminică, 16 februarie 2025, 10:02

Cutremur de 3,6 grade în județul Buzău, duminică dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs, duminică dimineața, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la ora locală 6:59, potrivit...

Cutremur de 3,6 grade în județul Buzău, duminică dimineața
Naţional sâmbătă, 15 februarie 2025, 08:35

România celebrează Ziua Națională a Lecturii pe 15 februarie

Pe 15 februarie, România marchează Ziua Națională a Lecturii. Evenimentul este dedicat promovării lecturii și importanței acesteia în...

România celebrează Ziua Națională a Lecturii pe 15 februarie
Naţional vineri, 14 februarie 2025, 12:05

Percheziţii într-un dosar de corupţie în cadrul Armatei

Zeci de percheziţii au avut loc într-un dosar de corupţie în cadrul Armatei. Prejudiciul se ridică la 12 milioane de lei. Procurorii Direcției...

Percheziţii într-un dosar de corupţie în cadrul Armatei
Naţional vineri, 14 februarie 2025, 06:01

Seismologii au revizuit la 4,4 magnitudinea cutremurului produs joi seara, în judeţul Buzău

Seismologii au revizuit în creștere la 4,4, de la 4,2, magnitudinea cutremurului produs joi, la ora locală 22:44, în județul Buzău, potrivit...

Seismologii au revizuit la 4,4 magnitudinea cutremurului produs joi seara, în judeţul Buzău
Naţional joi, 13 februarie 2025, 17:50

MApN: Fragmente de drone rusești descoperite în două zone de pe malul Dunării

O echipă de specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au efectuat, joi,...

MApN: Fragmente de drone rusești descoperite în două zone de pe malul Dunării