Din 1 mai cetăţenii români vor putea depune cererea pentru autorizaţia de călătorie electronică în Canada
Articol editat de Daiana Rosca, 23 aprilie 2017, 08:57
Ministerul Afacerilor Externe recomandă accesarea pentru obţinerea de informaţii detaliate referitoare la eTA a secţiunii: Sfaturi, alerte de călătorie/ Condiţii de călătorie/ Canada, de pe pagina de web a ministerului. Iar informaţii utile cu privire la modalitatea de utilizare a portalului ETA pot fi găsite pe pagina de Facebook a Departamentului Consular. Cu detalii, Carmen Gavrilă.
Ministerul român de Externe precizează că, în baza autorizaţiei electronice de călătorie, ETA, românii care au deţinut în ultimii zece ani o viză de rezidenţă temporară în Canada şi cei care deţin în prezent o viză valabilă SUA pot intra fără vize pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim şase luni, doar dacă scopul este turismul sau vizitarea rudelor ori prietenilor sau prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor. Românii nu au nevoie de autorizaţie de călătorie electronică dacă au obţinut deja o viză de intrare în Canada şi aceasta este încă valabilă. Românii pot obţine autorizaţia de călătorie electronică eTA începând cu data de 1 mai, de la ora 9:00 ora Canadei, respectiv, 16:00 ora României. Ministerul român de Externe îi sfătuieşte pe români să completeze online, cu atenţie, toate rubricile şi să introducă datele personale exact aşa cum sunt menţionate în paşaport.
Taxa pentru obţinerea autorizaţiei de călătorie electronică ETA este de 7 dolari canadieni şi trebuie plătită în momentul completării aplicaţiei online. Pentru aceasta este nevoie de un card valabil de tipul Visa, MasterCard, American Express sau card de debit de tipul Visa Debit JCB sau Interac. Ambasada Canadei a precizat într-un comunicat că în majoritatea cazurilor eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii. Ambasada mai precizează că site-ul Guvernului Canadei – Canada.ca/eTA – este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru ETA.
Românii care depăşesc perioada de şedere legală de şase luni riscă să primească un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei şi să întâmpine dificultăţi în obţinerea unei noi autorizaţii de călătorie dacă doresc să revină în Canada. Important este şi să fie respectată legislaţia canadiană şi să nu fie modificat scopul declarat al călătoriei. În caz contrar, autorizaţia de călătorie electronică poate fi suspendată. Dacă românii merg în Canada însoţiţi de mai mulţi minori este necesar să completeze câte un formular pentru obţinerea autorizaţiei de călătorie electronică pentru fiecare dintre aceştia. Trebuie spus că eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize pentru Canada nu se aplică românilor care călătoresc în scop lucrativ sau pentru o formă de studii. În aceste situaţii este necesară în continuare obţinerea unei vize!
Daiana Roşca