Deepfake-urile vor fi pedepsite cu închisoarea
La dezbaterile din Parlament a fost subliniată importanţa utilizării responsabile a tehnologiei, mai ales că anul acesta va fi marcat de patru tururi de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Iulia Gherman are detalii.
Articol editat de Casandra Silitra, 11 ianuarie 2024, 11:36
Potrivit proiectului de lege, prin deepfake se înţelege orice conţinut falsificat sub formă de imagine, clip video sau audio, realizat astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri care nu corespund realităţii sau pentru care nu şi-a dat acordul.
Distribuirea pe internet şi mass-media a acestor videoclipuri şi imagini este interzisă, dacă nu apar însoţite de un avertisment redat pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării, sau de un mesaj sonor care să anunţe că materialele conţin ipostaze imaginare.
Nerespectarea acestor prevederi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani.
Iniţiatorii documentului spun că măsura este necesară pentru că fenomenul de deepfake este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false.
Proiectul de lege mai prevede obligaţia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a verifica respectarea noilor reglementări şi de a înfiinţa, în termen de trei luni de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, a unei structuri responsabile de aplicare a acestui proiect de lege, care aşteaptă votul final în Camera Deputaţilor, ca for decizional.