România se pregăteşte să reintroducă prin lege stagiul militar
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 iunie 2015, 02:00 / actualizat: 29 iunie 2015, 11:30
România se pregăteşte să introducă, de la 1 ianuarie 2016, stagiul militar pe bază de voluntariat. Este doar o iniţiativă legislativă, dar pe care, cel puţin în primă fază, aproape toţi o susţin, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Într-o altă lumină, fostul premier Adrian Năstase spune că România, de fapt, se apropie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Un ”nu” hotărât spun, cel puţin acum, membrii comisiilor de apărare din Parlament. ”Nu avem infrastructură, nu avem buget, nu avem condiţii”, spun aceştia. Altfel, poate problema ar fi discutată în alţi termeni, mai ales în contexul conflictelor din Ucraina şi din Transnistria. Pe de altă parte, apartenenţa la NATO ne uşurează problema în cazul unui eventual război, susţine fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Clauza apărării colective, din Tratatul de la Lisabona, face ca România, ca orice alt stat membru NATO, să nu intervină de una singură, ci se va reacţiona în bloc. ”Nu putem discuta în termeni de apărare naţională de unii singuri, ci într-un cadru aliat”, a explicat Dobriţoiu. Se îndreaptă, deci, România spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu?
Tineri între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Prima astfel de recrutare ar urma să se facă în ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidenţiază iniţiatorul se numără costurile scăzute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selecţiona viitorii militari angajaţi, integrarea rezerviştilor în economie şi reconversia lor profesională, plus o educaţie prin disciplină a tinerilor.
În momentul de faţă, prin legea 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace. ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul săarii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii”, prevede articolul 3.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Acesta a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.
Sursa: gandul.info