De săptămâna viitoare ar putea începe în teritoriu distribuirea vaccinului ROR
Toate cabinetele medicilor de familie ar urma să aibă, până la sfârşitul acestei luni, suficiente doze de vaccin ROR, care protejează împotriva a 3 boli – rujeolă, oreion şi rubeolă.
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 februarie 2023, 07:49
Ministerul Sănătăţii va distribui începând de luni către direcţiile de sănătate publică acest ser, a anunţat medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Acum vaccinul, cuprins în programul naţional de imunizare, nu este aproape deloc de găsit la medicii de familie şi mulţi părinţi au fost nevoiţi să-l cumpere din farmacii sau să se înscrie pe lungi liste de aşteptare. Aşa că riscul unei noi epidemii de pojar nu poate fi exclus, spune doctorul Gindrovel Dumitra:
Există o repartiţie inegală la nivel naţional în acest moment, în sensul că mai există cabinete medicale unde se regăsesc doze de ROR. Practic, vorbim de acele cabinete în care s-au distribuit de către Direcţia de Sănătate Publică, însă nu a fost folosiţ fie datorită refuzului copiilor sau din alte motive, însă per ansamblu, în marea majoritate a judeţelor nu există, nici în stocuri la nivelul DSP-ului şi mai ales la nivelul colegilor mei medici de familie. Vestea bună pe care vreau să v-o dau în această dimineaţă – şi mă bucur că pot să fac acest lucru – este că, în urma faptului că am contactat Ministerul Sănătăţii, se pare că, începând de luni, va începe să fie distribuit acest vaccin către Direcţia de Sănătate Publică, deci este foarte posibil ca până la sfârşitul acestei luni, acest vaccin să ajungă în toate cabinetele medicilor de familie din România.
Orice întârziere în vaccinarea copiilor, mai ales a copiilor de un an împotriva acestor trei boli, creează premisele ca această epidemie să reapară. Practic, mecanismul de reapariţie a acestei epidemii de rujeolă constă în acumularea unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, care, de la o generaţie la alta, acest număr creşte. Şi astfel, apare o masă critică care pemite răspândirea virusului in interiorul acestei comunităţi.
Este bine cunoscut faptul că pentru a putea limita, împiedica apariţia unei epidemii, pentru rujeolă este nevoie să avem o acoperire vaccinală de 95% la nivel naţional sau peste 95%. Însă în România, în ultimii ani, acoperirea vaccinală sau, mă rog, a oscilat pentru prima doză, cea care se face la un an, între cifre de 80% sau 89%. Niciodată nu a mai crescut de 90%. Ei, bine, aceşti copii care rămân nevaccinaţi, fie pentru că refuză părinţii, fie că există aceste întârzieri în aprovizionare, constituie, după cum spuneam, fiecare dintre ei, un element care duc la apariţia unui număr important de persoane care pot dezvolta această boală şi, mai departe, să o transmită către alte persoane, noi spunem, susceptibile. Adică persoane care nu au apărare şi care pot să facă boala.