Dacă nu-s întâmplări, nu-s amintiri-Romulus Rusan 13 martie 1935-9 decembrie 2016
Articol editat de Radio Resita, 9 decembrie 2016, 15:43
„Dacă nu-s întâmplări, nu-s amintiri!, scria regretatul scriitor în cartea sa O călătorie spre marea interioară”… Astăzi Romulus Rusan a început Marea sa călătorie în Veșnicie, lăsându-ne pe țărmul acestei Mări cu mâna întinsă ca a Regelui Lear către amintirea sa , a plecat muritorul, dar ne-a rămas scriitorul a cărui eternitate dăinuie în tezaurul limbii și literaturii române.
Romulus Rusan s-a născut pe 13 martie 1935, în Alba Iulia și a încetat din viață pe 9 decembrie 2016, în București. A absolvit Facultatea de Tehnologie Mecanică a Politehnicii din Cluj în anul 1958 și a debutat cu critică literară în anul 1954, fiind apoi redactor la câteva publicații din Cluj și București, precum și la Editura pentru Literatură. A fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor, precizează un comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române. A primit premiul UNESCO pentru toleranță interetnică și interconfesională „Corneliu Coposu” în luna noiembrie a anului 2000, pentru editarea colecției „Anale Sighet” și premiul „Adrian Marino” al Salonului „Gaudeamus” pentru editarea cărții „Exerciții de memorie” în martie 2000.
Romulus Rusan a fost coordonatorul cărților „Sfârșiți odată cu trecutul negru!”, precum și versiunea ei în limba franceză -„Du passe faisons table rase”-, lansate pe 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură. El a spus că cele două volume,român și francez, reprezintă „o trecere în revistă, fugară, dar esențială” a celor 45 de ani de comunism din România.
În anul 2012, a publicat, alături de soția sa, Ana Blandiana, „Școala memoriei”. A fost coordonatorul lucrării „Cartea morților”, apărută în 2013, sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Cartea reprezintă un dicționar al celor decedați în închisorile, lagărele de muncă, deportările și locurile de domiciliu forțat, incluzând peste 20.000 de victime ale comunismului.
„În acest moment, când adevărurile istorice sunt contrafăcute sub ochii noştri, iar implicarea în filmul de artă este aproape o aventură, cred că avem datoria să salutăm investiţia de curaj, de altruism şi, da, de utopie a realizatorilor”, scria Romulus Rusan în cronica de film „Sindromul Timişoara – Manipularea”
Dumnezeu să-l odihnească în Lumină !
Anca Bica Bălălău