Reţelele sociale se aliază împotriva terorismului
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 iunie 2017, 06:30
Ca reacţie la presiunile guvernelor din Europa şi SUA, după o serie de atacuri teroriste, giganţii IT au anunţat că îşi vor comunica reciproc soluţiile tehnice pentru eliminarea conţinutului extremist şi vor colabora mai strâns cu experţii în domeniul antiterorist.
Forumul Internet Global pentru Combaterea Terorismului „va oficializa şi structura domeniile actual şi viitoare de colaborare între companiile noastre şi va promova cooperarea cu companiile mai mici din domeniul tehnologiei, cu grupuri ale societăţii civile şi oameni de ştiinţă, cu guverne şi organizaţii internaţionale cum ar fi UE şi ONU”, au anunţat firmele menţionate, într-un comunicat comun.
Presiunea politică asupra reţelelor sociale a creat perspectiva unor reglementări noi la nivel european, dar până acum doar Germania a propus un proiect de lege care prevede amenzi de până la 50 de milioane de euro pentru reţelele care nu elimină rapid mesajele agresive. Camera inferioară a parlamentului german ar putea vota legea săptămâna aceasta, menţionează Reuters.
În decembrie anul trecuţ companiile din domeniul IT au creat o bază de date în care îşi comunică semnăturile digitale unice alocate automat înregistrărilor video şi fotografiilor cu conţinut extremist. Acordul de luni prevede ameliorarea unor astfel de lucrări tehnice, schimburi de experienţă privind cele mai bune metode de detectare cu ajutorul învăţării programate şi metode standard de raportare transparentă pentru eliminarea conţinutului cu caracter terorist.
Facebook şi-a făcut deja cunoscute, luna aceasta, eforturile de a elimina mesajele teroriste din reţeaua sa socială, iar Google a anunţat măsuri suplimentare de identificare a conţinutului violent de pe platforma video YouTube, reaminteşte Reuters. Twitter a suspendat în a doua jumătate a anului trecut 376.890 de conturi pentru promovarea terorismului şi urmează să publice informaţii actualizate privind eforturile în acest sens.
AGERPRES