Constatarea amiabilă în cazul accidentelor uşoare se poate face şi de pe telefon
Posesorii de polițe RCA implicați în accidente ușoare vor putea din 17 octombrie să trimită în format electronic formularul de constatare amiabilă către asiguratori printr-o aplicație denumită chiar “Amiabila”.
Articol editat de Valentina Adam, 17 octombrie 2022, 18:48
Utilizarea aplicației a devenit posibilă în urma adoptării de către ASF, în luna mai, a unei norme care modifică regulile RCA în sensul introducerii formularului electronic. „În cazul completării formularului de constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”, se arată în respectiva normă.
Disponibilă pentru descărcare din App Store si Google Play din 17 octombrie, aplicația Amiabila are un site de prezentare unde cei interesați sî o folosească găsesc și instrucțiunile de utilizare.
Ce pași ar trebui să parcurgă în aplicație șoferii implicați în accidente
După descarcarea aplicatiei ar trebui construit un cont de utilizator cu datele de contact (email si număr telefon) și o parolă.
Pentru a genera o constatare se apasă butonul “adaugă constatare” din secțiunea Constatări (aici se tine evidența constatărilor pe termen lung) și se completează apoi formularul cu datele personale. Aplicația transformă în text documentele fotografiate astfel încât e suficient să se fotografieze actele de identitate pentru a se completa spațiile respective.
Se completează apoi datele privind momentul și locul accidentului (aplicația are GPS prin care localizarea nu mai este o problemă când nu se cunoaște exact adresa), daunele provocate și circumstanțele accidentului (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) apoi se generează construcția schițelor.
Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.
La pasul următor trebuie completate datele celuilalt vehicul iar conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreunî.
Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.
În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se încadreze iar ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor RCA ai celor doi conducători implicați in accident.
De subliniat că nu doar conducătorii auto își pot face cont în aplicația Amiabila, ci și asiguratorii, aplicația având o secțiune și pentru aceștia.
Informațiile introduse sunt păstrate maxim 5 ani în arhiva aplicației
Conform termenilor și conditiilor de utilizare, perioadele de menținere a informațiilor în infrastructura aplicației Amiabila sunt cele stabilite prin lege, iar în lipsa unor reglementări specifice în acest sens, acestea sunt de 5 ani după data la care s-a încheiat „Constatarea amiabilă de accident” în format electronic pentru fotografii și informațiile conținute în formularul constatării amiabile, și de două zile de la data deschiderii unei noi constatări amiabile electronice pentru acele constatări completate parțial sau total, dar încă nevalidate de ambele părți/conducători auto implicate/implicați în accident.