Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat rapoartele în cazul de la Caracal
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat rapoartele cerute atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă privind modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul de la Caracal.
Articol editat de Valentina Adam, 30 iulie 2019, 16:27 / actualizat: 31 iulie 2019, 6:57
Atât şeful statului, cât şi premierul au venit cu propuneri concrete între care modificări legislative privind percheziţiile sau demiterea tuturor celor care au gestionat defectuos apelul la 112 al Alexandrei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul şedinţei CSAT:
”Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul şedinţei CSAT, s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au reuşiţ în urma unui lung şir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituţia României – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică. (…) Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii augusţ să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, inclusiv Parchete, astfel încât în situaţii precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgenţă legislaţia actuală în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală, identificarea modalităţilor de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului şi analiza situaţiei Sistemului de urgenţă actual 112. Am solicitat în cadrul şedinţei de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflaţi în nevoie”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni
foto Agerpres