Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, „profund preocupat” de aprogarea recursului compensatoriu
Comitetul de miniştri al Consiliului Europei (CoE) îşi exprimă „profunda preocupare” faţă de faptul că la 4 decembrie a.c. parlamentul României a decis „din scurt” să adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fără a oferi în acelaşi timp o altă modalitate de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, informează vineri într-un comunicat forul de la Strasbourg.
Articol editat de Casandra Silitra, 7 decembrie 2019, 10:45
Comitetul de miniştri, organismul de decizie al CoE, aminteşte de „vechile probleme structurale” ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, menţionând totuşi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ce priveşte reducerea supraaglomerării centrelor de detenţie.
Comunicatul Comitetului de miniştri al CoE este difuzat în urma reuniunii sale din această săptămână, la care s-a discutat între altele supravegherea executării unor decizii ale CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), inclusiv în cazul Rezmiveş şi alţii şi Brăgădireanu împotriva României, în care reclamanţii s-au plâns în special de condiţiile de detenţie în diferite unităţi penitenciare sau centre de reţinere şi arestare preventivă ale poliţiei.
Comitetul de miniştri precizează în comunicat că a avut un „schimb de opinii” cu ministrul român al justiţiei şi că a notat explicaţiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutând faptul că acesta s-a angajat, în numele guvernului român, să pregătească şi să prezinte fără întârziere Comitetului un nou plan „comprehensiv” de acţiune, care să cuprindă şi măsuri de consolidare „de urgenţă” a serviciilor de probaţiune şi, în general, de reglementare a cauzelor de bază ale „problemelor serioase” aflate la originea cazurilor discutate.
Este de importanţă „extremă”, mai subliniază Comitetul, ca acest plan de acţiune să cuprindă măsuri „urgente” de creare a unui nou sistem de remedii compensatorii conforme cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent în atenţia CEDO sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.
Comitetul de miniştri îl invită, în fine, pe ministrul român al justiţiei să revină în faţa sa la următoarea sa reuniune, din martie 2020, pentru a-şi prezenta noul plan de acţiune.
Sursa – agerpres.ro