Comisia Europeană a acordat Ateneului Român Marca patrimoniului european
Ateneul Român, sediu al Filarmonicii „George Enescu” din București, se numără printre cele șapte noi situri care au fost desemnate de Comisia Europeană pentru a primi Marca patrimoniului european ca recunoaștere pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei sau în construirea Uniunii Europene.
Articol editat de Anca Bălălău, 13 aprilie 2024, 12:49
Situl Ateneul Român din București a câștigat preselecția în sesiunea 2022-2023 și, prin urmare, a fost propus pentru a intra în etapa de selecție la nivel european.
Ateneul Român este cel de-al treilea sit din România care primește Marca patrimoniului european, după Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați (azi sediu al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”), selectat în anul 2021 și Memorialul Sighet, din Sighetu Marmației, județul Maramureș, selectat în anul 2017.
Celelalte situri câștigătoare ale sesiunii 2023 sunt: Cisterscapes – Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia); Mânăstirea San Jerónimo de Yuste (Spania); Muzeul Our Lord in the Attic (Olanda); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala – Living Epic Heritage (Finlanda) și Sant’Anna di Stazzema (Italia).
Ceremonia oficială de decernare a Mărcii Patrimoniului European 2023 se va desfășura la Antwerp, Belgia, în 17 aprilie 2024.
Foto Ministerul Culturii/Facebook