Cine este Dan Barna, noul președinte al USR
În discursul susţinut înaintea votului în faţa delegaţilor la congres, Dan Barna a spus că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, el a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.
Articol editat de Radio Resita, 28 octombrie 2017, 19:37
Dan Barna a candidat pentru funcția de președinte al USR alături de Vlad Alexandrescu. Din cele 191 voturi exprimate, Dan Barna a obținut 127 de voturi, Vlad Alexandrescu 50 de voturi, iar 14 voturi au fost anulate.
Ilie Dan Barna s-a născut la 10 iulie 1975.
Este licențiat în Drept al Universității din București (1998). A urmat un Curs de formare de formatori (februarie-iulie 2000) la International Development Law Institute din Roma, potrivit http://www.cdep.ro/. În 2003, a obținut un Master în management de Proiect din partea Universității Politehnice din București.
Din 2006 este instructor certificat internațional în Fonduri Structurale al Institutului Național de Administrație — MAI.
În perioada 21 octombrie — 18 noiembrie 2009, a studiat Managementul proiectului la Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG, iar în perioada 4 — 18 noiembrie 2009, a studiat Abilități de prezentare și metode de învățare în cadrul aceleiași instituții. Din decembrie 2013, este expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene.
A deținut funcțiile de: coordonator program asistență juridică la INFOTIN (1996-1999); vicepreședinte/președinte național la ONG-ul European Law Students Association (1996-1999, 1999-2001); coordonator de curs la International Development Law Organisation, Italia (februarie — iulie 2000); consilier juridic la BGDG, București (2000-2001); secretar general/formator la Asociația Română de Drept pentru Dezvoltare (din 2001); expert la Transparency International Romania (2003-2004); trainer și consultant la Institutul Român de Trening (2003-2007); consultant tehnic și financiar la ONG-ul Salvați Copiii România; expert evaluator la ECO, București (2006-2007); senior PHARE Expert la Delegația Comisiei Europene la București (2001-2007); coordonator național al campaniilor de informare FONDUL EUROPA la Delegația Comisiei Europene la București (2005-2007); expert în cadrul echipei de implementare a proiectului „Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie”, finanțat din POSDRU, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG — partener în proiect (2009-2012); managing partner la SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL (2007—mai 2016).
A fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (mai-septembrie 2016).
La 21 decembrie 2016 a fost validat deputat USR. Este vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru afaceri europene. Face parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru întregirea Neamului. Este membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre. Este vicepreședintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Singapore.
A publicat Ghid Juridic Pentru Protecția Copilului și a Familiei și este unul din autorii Ghidului Anticorupție pentru Cetățeni.
Barna ar urma să fie preşedintele USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând să fie organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.
Aşa-numita ”aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler – candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii -, nu a participat la congresul de la Poiana Braşov, acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru alegerile noului preşedinte al partidului. Ei au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului.
În discursul susţinut înaintea votului în faţa delegaţilor la congres, Dan Barna a spus că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, el a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.
”Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora”, a mai spus el.Barna a comentat şi afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că alegerea sa în funcţia de lider al formaţiunii este cât se poate de legitimă, din moment ce 70% dintre delegaţii congresului au votat.
”Este unul dintre lucrurile triste ale acestei zile faptul că, Nicuşor Dan, plasându-se în afara partidului, a simţit nevoia să transmită supărarea pe care domnia sa o are. În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul. Au participat chiar mai mulţi, undeva la 210 delegaţi, ceea ce arată că, într-adevăr, congresul este organul reprezentativ care este respectat. Majoritatea largă şi-a exprimat dorinţa ca USR să meargă mai departe, să încheie o etapă de frământări pe care demisia fostului preşedinte a generat-o la momentul acela. Mesajul membrilor pe care l-am înţeles azi este acela că aşteptarea este să pornim pe drumul de partid de opoziţie pe care ni l-am asumat la alegerile din decembrie”, a spus Dan Barna.