Cartofi cu nitriţi şi nitraţi în pieţele din România
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 iulie 2014, 07:39 / actualizat: 22 iulie 2014, 12:55
Cartoful, unul dintre cele mai folosite alimente din lume, ar trebui cumpărat cu mai multă atenţie întrucât cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri care sunt la vânzare în pieţele noastre sunt toxici. Acesta este motivul pentru care sunt interzişi în Uniunea Europeană, avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România. Cartofii uriaşi de pe piaţa din România sunt plini de nitriţi şi nitraţi fiind considerate furaje de către fermierii din UE. 20% din cartofii care se cumpără şi consumă în România, mai ales cei importaţi din Polonia, Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, nu sunt scoşi la vânzare pentru a fi consumaţi de oameni în ţara de origine. Este vorba despre cartofii foarte mari, preferaţi în pieţele noastre. Aceştia sunt folosiţi în străinătate exclusiv pentru hrana animalelor. Gospodinele românce cumpără cartofi furajeri, fără să ştie că sunt toxici sau nehrănitori, pe când cei produşi de ţăranii români, mai ieftini, dar mai mici, nu au căutare şi se aruncă. Foarte puţine persoane ştiu că în Germania, Franţa şi Spania, cartofii sub 3 centimetri în diametru şi cei mari, peste 6 sunt retraşi de la consum, a declarat Gheorghe Boţoman – preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România. În concluzie, cei mai buni cartofi sunt cei medii, care să-ţi intre în palmă. Deseori, cartofii importaţi au intrat în zona de evaziune fiscală întrucât aduc un profit mult mai mare.
Sursa foto: puterea.ro
(Hardy Cvoica)