Carnea procesată, inclusă de OMS pe lista factorilor cancerigeni
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 octombrie 2015, 06:15
În raportul prezentat luni, Agenţia de Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul Organizaţiei arată că deţine suficiente dovezi pentru a susţine că riscul unui cancer de colon creşte odată cu consumul de produse din carne.
Ridică, de asemenea, suspiciuni carnea roşie – categorie în care cercetătorii includ atât vita, dar şi oaia sau porcul.
Consumul de carne gătită repede – la grătar sau pe plită, de exemplu – ar putea totuşi avea legătură cu declanşarea mai multor tipuri de cancer, estimează raportul OMS.
„Carnea procesată poate fi cauza unor cancere, în special cancere digestive, mai ales cancerul colorectal. Sigur acest lucru îl ştim mai de multă vreme. De data aceasta, Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente şi evidenţe. Dar trebuie să facem o distincţie între riscul prezentat de carnea procesată sau carnea roşie şi faptul că ele reprezintă un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen.
„Urmează acum să se determine, de exemplu, câtă carne trebuie să mănânci ca să fii la risc. Ori, acest lucru, în acest moment nu e suficient studiat. De aceea, noi, ceea ce recomandăm este această dietă echilibrată: vegetale, fructe şi carne. Carnea este foarte importantă, numai că regimurile acestea monoalimentare, bazate numai pe carne vedeţi că pot fi dăunătoare”, a explicat reprezentantul organizaţiei pentru România, dr.Victor Olsavszky.