Carnea alterată „ar fi putut ajunge” pe rafturile magazinelor
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 martie 2014, 10:34
Autorităţile au identificat marfa expirată şi persoanele implicate în cazul de evaziune fiscală, estimată la 15 milioane de euro, în domeniul comerţului cu carne şi produse din carne, provenite din ţări ale Uniunii Europene. Investigaţiile au scos la iveală atât complicitatea unor funcţionari publici, cât şi suspiciunea că o mare cantitate de carne alterată a ajuns în magazine şi în restaurante de tip fast-food. Verificările făcute în ultimele zile de autorităţi în domeniul comerţului cu carne şi preparate din carne se extind pe două paliere. Primul priveşte identificarea produselor alterate care ar fi ajuns pe rafturile magazinelor şi, impliciţ la consumatori. Al doilea se referă la o evaziune fiscală, estimată la 15 milioane de euro, făcută cu complicitatea unor angajaţi de la Vamă şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Preşedintele interimar al instituţiei, Marius Dunca a enumerat neregulile găsite în depozite şi magazine: -„Bacău – 80 de kg ficat de porc cu semne de alterare. Neamţ – 890 kg pulpe de pui din import cu etichetă netradusă, 360 de kg ficat de pui import – etichetă netradusă. În Mehedinţi – 1010 kg cap de piept de porc cu data durabilităţii minimale depăşită din iulie 2013. Braşov – 129 kg carne de porc cu data durabilităţii minimale depăşită”
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, a ţinut să îi asigure pe consumatori că doar o mică parte din marfa alterată ar fi putut ajunge pe rafturile magazinelor: – „Nu există un indiciu că marfa din acele depozite a ajuns pe rafturile magazinelor. Există o probabilitate extrem de mică ca o marfă, care are sau aduce urme de îndoială privind prospeţimea, încărcătura microbiologică, să ajungă pe rafturi, tocmai pentru că avem un control pe trasabilitatea fiecărui produs foarte bine pus la punct şi în momentul în care ajunge în magazin, trece de toate filierele de control sanitar-veterinar” a spus Vladimir Mănăstireanu.
Şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a atras atenţia că acuzaţiile de evaziune fiscală şi comercializare de carne expirată nu trebuie generalizate, întrucât majoritatea producătorilor români din domeniu respectă legislaţia în vigoare. RRA (Alina Bradaci)
sursa foto: economica.net