Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. S-au înregistrat 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 de abţineri. Astfel, proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.
Articol editat de Valentina Adam, 28 ianuarie 2020, 17:14
Deputaţii au respins amendamentele introduse în Comisia pentru muncă, la propunerea deputatului PSD Adrian Solomon, referitoare la abrogarea rentelor viagere ale artiştilor şi sportivilor.
Au fost eliminate amendamentele care abrogau indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică şi indemnizaţia de merit.
După adoptarea pe articole, deputatul USR Stelian Ion a cerut, în plen, plafonarea pensiilor magistraţilor, menţionând că eliminarea acestor pensii ar putea fi neconstituţională.
‘Dacă vrem să trecem o lege care într-adevăr să stea în picioare la un control de constituţionalitate, să respectăm deciziile CCR care spun că nu se poate elimina complet pensia de serviciu a magistraţilor pentru că ea este o componentă a justiţiei, pentru că este o garanţie pentru a avea o justiţie corectă. Magistraţii au anumite interdicţii. Propunerea noastră este aceea de a nu elimina total această pensie de serviciu, ci de a o plafona la nivelul salariului acestora‘, a spus Stelian Ion.
În replică, preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, a afirmat că deja a fost votată abrogarea pensiilor speciale ale magistraţilor. ‘Ce să plafonezi, dacă nu mai ai în textul de lege?!’, a adăugat Solomon.
După consultarea liderilor de grup pe această temă,
deputaţii au dat votul final asupra proiectului, fără să fie luată în
consideraţie propunerea USR.