Camera Deputaţilor a adoptat inițiativa ”Fără penali în funcții publice”
Camera Deputaţilor a adoptat astăzi inițiativa cetățenească ”Fără penali în funcții publice” cu 295 de voturi pentru și o abținere. Documentul le interzice cetățenilor condamnați definitiv să mai ocupe funcții publice în instituțiile de stat.
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 iulie 2020, 14:20
În timpul dezbaterilor generale, liderul grupului PSD, Alfred Smonis, a vorbit despre consens politic și solidaritate în luarea deciziilor importante, adăugând că prin această inițiativă se poate recâștiga încrederea cetățenilor.
Alfred Smonis: În acest moment avem această ruptură care se reflectă în capitalul scăzut de încredere în oamenii politici. Partidul Social Democrat, ca primă forță politică a României, are chiar obligația să fie vârf de lance în schimbarea relației dintre cetățeni și oamenii politici.
PNL a susţinut această iniţiativă. Liderul de grup, Florin Roman, și-a exprimat speranța că va rămâne o inițiativă cetățenească și nu va fi transformată politic.
Florin Roman: Adevărul este că fără penali în funcţii publice nu se întâmplă de mâine, chiar dacă majoritatea ne dorim asta. Constituția spune că revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau o propunerii de revizuire. Așadar, vom putea discuta despre o lege când va fi adoptată și de Senat.
Liderul USR, Dan Barna a reamintit că formațiunea sa a susținut insistent ca această inițiativă legislativă să fie adoptată cât mai repede. El a vorbit despre un moment istoric prin care se face puțină dreptate morală acestei țări.
Dan Barna: Astăzi o frază foarte simplă devine realitate. Nu mai este posibil să intri în instituții publice cu o condamnare în istoric şi să pretinzi că ai justificarea morală să conduci acea instituție.
Inițiativa a intrat în proces legislativ la Camera Deputaților în mai, anul trecut, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională. Proiectul de lege merge la Senat pentru votul decizional.