Avertizări ale meteorologilor şi autorităţilor locale, pe întreg cuprinsul ţării. Zona Carpaților Meridionali este sub cod portocaliu de viscol
Zona Carpaților Meridionali este sub cod portocaliu de viscol. Rafalele de vânt pot ajunge și la 100 de kilometri pe oră. Celelalte zone de munte sunt sub cod galben. O altă avertizare cod galben de vânt puternic este în vigoare în Banat, Crișana și în jumătatea de vest a Transilvaniei.
Articol editat de Casandra Silitra, 5 februarie 2023, 08:33
De asatăzi scad și temperaturile şi va fi frig în cea mai mare parte a țării.
Circulația a fost închisă pe câteva șosele din sud-estul țării din cauza viscolului, dar și a vizibilității scăzute.
Traficul este oprit pe Drumul Național 2 și pe Drumul Național 2B, între Buzău și limitele cu județele Vrancea și Brăila, de asemenea, pe DN 22, de la Râmnicu Sărat până la limita cu județul Brăila. De la miezul nopții ar urma ca restricția de pe DN 2 să se extindă până la Focșani.
Compania de Drumuri precizează că pentru a evita blocajele în trafic, va organiza tranzitarea zonelor cu probleme, dacă va fi cazul, în coloane însoțite de autovehicule ale CNAIR și ale Poliției Rutiere.
Autoritățile fac apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la cum se circulă în zonele tranzitate.
Ninsoarea, dar mai ales vântul puternic au produs pagube în vestul țării. În Bihor, câteva sute de gospodării au rămas fără curent electric, iar în Caraș-Severin sunt afectate stațiunile montane Crivia, Semenic și Muntele Mic.
Totodată, drumul spre Muntele Mic dinspre Borlova, DJ 608A, este în continuare restricționat. Se intervine pentru îndepărtarea copacilor căzuți și a zăpezi.
În Timișoara, trei copaci au fost doborâți de vânt, dintre care unul peste o mașină, iar echipele ISU au intervenit și pentru degajarea unor cabluri rupte și a unui panou publicitar prăbușit. Pompierii recomandă populației să evite să plece la drum, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se echipeze corespunzător și să se asigure că autoturismul este dotat pentru circulația în condiții de iarnă.
*
Recomandări similare fac și autoritățile din Constanța, întrucât zona litoralului intră în scurt timp sub cod portocaliu de vânt și de perioade cu viscol și vizibilitate redusă. Cetățenii sunt rugați să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, a stâlpilor, panourilor publicitare sau a imobilelor aflate în construcție.
*
Nu doar litoralul este vizat de avertizări din partea meteorologilor. Este în vigoare până mâine dimineață un cod galben de vânt puternic în Banat, Crișana și în jumătatea de vest a Transilvaniei.
Un alt cod portocaliu de viscol a fost emis pentru Carpații Meridionali și este valabil din această seară de la ora 20:00 până mâine seară la aceeași oră.
Celelalte zone de munte sunt deja sub cod galben de viscol și de ninsori moderate. Totodată, de mâine vremea devine deosebit de rece în cea mai mare parte a țării.
Oana Păduraru, de la Administrația Națională de Meteorologie: „De astăzi se instalează în zona țării noastre o masă de aer foarte rece dinspre latitudini nordice, care va determina într-o primă fază, în regiunile intracarpatice, valori termice foarte scăzute, mai ales pe parcursul nopților, când va fi ger. Minimele termice se vor încadra în general între -15 și -4 grade, cu valori chiar mai scăzute în depresiuni, spre -18 grade, iar pe parcursul zilelor temperaturile vor deveni treptat negative; doar în extremitatea sudică și de sud-est vor mai fi temperaturi ușor pozitive, până la 2-3 grade. Va dura până spre mijlocul săptămânii viitoare. După aceea, ușor și treptat, valorile termice vor fi în creștere, dar această ușoară încălzire a vremii se va resimți mai ales la valorile diurne, pentru că pe parcursul nopților minimele termice se vor menține în continuare mai coborâte.”
romania-actualitati.ro