[AUDIO]Importanța voucherelor de vacanță – Un avantaj și pentru sectorul privat
Voucherele de vacanţă aprobate în ultima zi a anului trecut au fost suspendate, pe 7 februarie, la fix o lună și 7 zile mai târziu, iar acum, la final de an, agențiile de turism și în general toți reprzentanţii industriei ospitalităţii solicită factorilor decidenți reintroducerea voucherelor de vacanţă.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 17 noiembrie 2021, 19:51 / actualizat: 18 noiembrie 2021, 6:22
Acestea sunt esenţială pentru turism, fără să reprezinte doar posibilitatea beneficiarilor de a-și petrece concediile în ţară, ci reprezintă un imbold în infrastructura hotelieră din România, iar potrivit lui Adrian Voican, coordonatorul proiectului vouchere pentru vacanţă 2022 din partea Alianţei pentru Turism și vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din Romania, introducerea, în urmă cu 10 ani, a voucherelor pentru vacanță, a provocat creșterea interesului și unitățile de cazare mai mici, de două, trei stele.
O investiție, nu o cheltuială
Lucru care a dus la necesitatea „renovării și modernizării unor unități hoteliere despre care se spunea deseori în presă, că sunt în paragină de zeci de ani. Chbiar dacă rămân de 2, de 3 stele, dar curate, moderne, civilzate.”, situație în care se află și stațiunea Băile Herculane, a specificat pentru Radio Reșița, Adrian Voican, coordonatorul proiectului vouchere pentru vacanţă 2022 din partea Alianţei pentru Turism.
De asemenea, foarte important este că voucherele de vacanță nu reprezintă o cheltuială a statului, ci o investiție „care se întoarce cu vârf și îndesat” a mai spus Adrian Voican.
Dublări și triplări în turism
Și nu în ultimul rând, importanța voucherelor de vacanță constă și în triplarea numărului unităţilor de cazare clasificate şi în dublarea numărul locurilor de cazare „de la aproximativ 250 de mii de locuri la peste 500 de mii de locuri de cazare”. În prezent, 326% reprezintă creșterea numărului de unități de cazare clasificate, față de acum aproape 11 ani.
Voucherele de vacanță au produs rezultate și pentru oamenii din turism și pentru statul Român și, mai ales, pentru angajați.
Mai precis, potrivit mediafax.ro, în octombrie 2010, conform ministerului de resort, existau 5.458 de unităţi de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unităţi de cazare, respectiv 523.177 de locuri.
Avantaje pentru toată lumea
Investiţiile stimulate de proiectul vouchere de vacanţă au însemnat atât edificarea de noi unităţi de cazare, cât şi modernizarea unora rămase într-o stare necorespunzătoare de zeci de ani, apariţia de centre de sănătate de 4 şi 5 stele în staţiuni balneare, dar şi construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne şi alte facilităţi orientate spre turism sustenabil şi management digitalizat.
Un alt beneficiu important al voucherelor de vacanţă este acela că pot sprijini esenţial comunităţile locale. Rezultatul va determina dezvoltarea turismului sustenabil în particular şi a economiei locale în general, ca urmare a generării creşterii activităţii în sectoare conexe.
Benficiarii din sector privat
În condiţiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanţă reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajaţii din domeniul public şi privat. Deşi s-a creat falsa percepţie că angajaţii din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanţă, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creştere al angajatorilor privaţi pentru această formă de incentivare.
De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent.
Creşterea motivaţiei şi eficienţei angajaţilor, refacerea energiei fizice şi intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forţei de muncă – se arată în comunicatul Asociaţiei pentru Turism din România.
CEL MAI IMPORTANT – Stabilitate și predictibilitate
Asociația pentru Turism din România este compusă din 24 de organizații care acoperă tot spectrul industriei ospitalității, iar solicitarea reintroducerii voucherelor de vacanță vine și din partea altor organizații sindicale și patronale care reprezintă toate domeniile economiei naționale.
Dar, cel mai important aspect, potrivit aceluiași Adrian Voican, coordonatorul proiectului vouchere pentru vacanţă 2022 din partea Alianţei pentru Turism și vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din Romania, este stabilitatea și predictibilitate, pentru ca toate aceste avantaje să poată avea efectele dorite. De aceea touroperatorii spun că voucherele de vacanță ar trebui să fie introduse pe termen de minim 5 ani, deși de dorit ar fi ca acest beneficiu al tuturor, să devină o investiție permanentă a statului.
Beneficiile sunt atât de importante și evidente încât și alte ţări europene, precum Franţa, Ungaria, Lituania şi Cehia au astfel de stimulente. O menţiune în plus o constituie Polonia, cu un sistem care oferă stimulente pentru copii, până la 18 ani.