[AUDIO-VIDEO] TikTok: Vlad Vaida vorbeşte deschis despre bullying
Fenomenul de Bullying este tot mai des întâlnit în România.
Articol editat de Casandra Silitra, 25 noiembrie 2021, 12:45
Copii, adolescenţi, tineri şi adulţi, fie ca sunt acasă, la gradiniţă sau la şcoala, la serviciu, printre prieteni sau pe reţelele de socializare, mai toată lumea se confruntă cu acest fenomen.
Cei mai afectaţi de bullying rămân în continuare tinerii.
O îmbranceală, o vorbă urată, un simplu joc de copii se poate transforma atât de repede într-o drama. Mulţi copii ce cad victime fenomenului bullying devin deprimaţi, îşi fac rău, sau chiar abandoneaza şcoala de teama agresorilor.
In ajutorul celor care sunt victime ale fenomenului de bullying a venit recent şi unul dintre cei mai virali creatori de conţinut din România. Cu peste un milion 200 de mii de abonaţi pe canalul de TikTok, Vlad Vaida a dat startul campaniei „Vorbeşte Deschis”.
Reporter: Vlad, tu eşti vizibil în rândul tinerilor pe platformele cele mai utilizate de către aceştia în zilele noastre, şi anume TikTok şi Instragam. Acolo tinerii te pot vedea cel mai mult. Ai lansat de curând o campanie anti bullying pe platforma ta de Tik Tok şi Instagram. Cum ai ajuns la această idee, de ce o campanie anti bullying?
Vlad: Nu ştiu exact de unde mi-a venit ideea, pentru că am impresia că am avut ideea asta de când eram eu mic, şi de când am trecut eu prin chestia asta şi am ştiut că nu prea exista pe vremea aia foarte mult suport emoţional pentru tineri, sau în general pentru oameni, pentru că, chestia asta se întâmplă şi la locul de muncă, între oameni care au 40-50-60 de ani. Este un fenomen care se întâmplă peste tot, nu doar la copii. Dar cum audienţa mea fiind mai tânără, ca sa zic asa, am zis să lansez camapania asta de stop bullying, pentru că rezonez şi eu cu asta, şi oarecum am vrut să fac ceva util. Dacă postez un clip, are multe vizualizări, dar uneori nu transmite neapărat ce este mai important în societatea asta. Pur şi simplu am vrut să încerc să scot în evidenţă anumite lucruri rele care se întâmplă, şi care au nevoie de mai multă atenţie din partea oamenilor.
Reporter: Ce presupune această campanie? Ce faci tu mai exact?
Vlad: Încerc să scot la iveală o modalitate prin care poţi să te ajuţi tu pe tine să treci peste chestia asta. De exemplu, dacă vorbeşti despre problema ta, în mod special în bullying, dacă spui cuiva ce se întâmplă, te poate ajuta. Tu nu esti obligat să treci prin bullying, nu este deloc necesar, nu ai nevoie de el, şi astfel, doar vorbind despre el este un pas foarte important pentru a trece peste. Campania se numeşte „Vorbeşte deschis”. Acesta este mesajul campaniei, ca oamenii să vorbească deschis. Cum vreau eu să transmit mesajul ăsta? Eu primesc mesajele lor anonime, le dau voce şi le citiesc în faţa audienţei mele şi totuşi păstrez anonimatul. Cam asta este acţiunea şi ce vreau să transmit este asta, a vorbi deschis te ajută să treci peste.
Reporter: În mod anonim oamenii îţi scriu despre experienţele lor cu privire la acest fenomen de bullying. Ai o poveste care ti-a rămas în minte, care te-a marcat, dintre poveştile care au ajuns la tine?
Vlad: Am un singur exemplu care chiar m-a marcat. Cineva, un copil, era batjocorit la şcoală din cauza faptului că nu avea părinţi. Chestia asta nu îmi venea să cred că există. Pentru că era orfan, era batjocorit. Este o chetie pe care nu o poţi controla şi care deja te afectează, în plus îşi mai bat şi copiii joc de tine pe chestia asta. Mi se pare frustrant şi ireal.
Reporter: Şi din păcate, tot mai des întâlnit în rândul tinerilor din ziua de astăzi.
Vlad: Da. Dar sincer, din tot ce am vazut eu, şi de când eram copil, adulţii joacă un mare rol, pentru că exemplele cele mai nocive de bullying sunt din partea profesorilor către elevi. Este ca şi cum în mod inconştient, permit celorlaţi să facă acest lucru. Dar, în cele mai multe cazuri, agresorii sunt victime în trecut.
Reporter: Asa ajunge, din puctul tău de vedere un agresor să facă bullying? Pentru că şi el la rândul lui a fost o victimă?
Vlad: Da. Este un caz nefericit. Sunt cazuri fericite şu cazuri nefericite. Şi ai fi chiar uimită să afli că sunt mulţi copii care sunt batjocoriţi acasă de proprii părinţi, mă refer chiar şi fizic. Dar, nu este ca şi la şcoală, unde de exemplu ţi se pune o poreclă, este tot bullying şi ăla, dar acasă este mai ciudat puţin, pentru că are efect în subconştient mult mai puernic. Prin simplul fapt că părinţii uneori nu îşi susţin copiii, sau le bagă în cap faptul că nu sunt în stare să facă anumite chestii, ei fac bullying în felul ăsta.
Reporter: Vlad, tu esti prezent pe platforma de TikTok. Câţi urmăritori ai acolo?
Vlad: În prezent am un milion 200 de mii de urmăritori.
Reporter: Tu postezi zilnic clipuri, filmuleţe cu tine. Primeşti comentarii agresive, înjurii, hate din partea celor care te urmăresc?
Vlad: Asta este clar. La început m-a afectat foarte mult pentru că mă gândeam constant la ele şi oarecum mă asociam cu ele, dar apoi am realizat că, comentariile respective nu valorează nimic. În viaţa mea nu mă afectează cu absolut nimic. Mai primesc în continuare, dar nu mai am energie să ofer interes acelor comentarii.
Reporter: Ceea ce se întâmplă pe reţelele de socializare, aceste cometarii negative pe care, poate cu toţii le primim, sunt tot o formă de bullying?
Vlad: Da. Asta este Cyberbullying şi din nou foarte afectaţi sunt copiii, pentru că ei au mintea foarte vulnerabilă, sunt foarte necopţi ca sa zic aşa, şi practic, dacă pe mine la vârsta asta, la 24 de ani, m-au afectat commentariile astea şi m-am asociat cu ele, automat mă gândeam dacă este ceva greşit cu mine, dar apoi clar îmi reveneam pentru că, gândeam totuşi mai raţional, copiii însă se pot duce într-o extremă mult mult mai gravă, facându-şi rău ei singuri fără să realizeze.
Reporter: Din punctul tău de vedere ce ar trebui făcut? Cum am putea să schimbăm lucrurile?
Vlad: Sincer să fiu, cred că problemele astea vor exista atâta timp cât vor exista şi oamenii, pentru că răutatea va exista în continuare, modul ăla de exprimare va exista în continuare. Tot ce putem schimba este să adăugăm cunoştinţe copiiilor, cunoştinţe adulţilor, ca să ştim cum să ne raportăm la problemă şi cum să o gestionăm în momentul în care noi o sesizăm. Problema va exista în continuare, dar tot ce putem să schimbăm este cum o gestionăm.
Reporter: În continuare Vlad, ai planuri mai mari pentru această campanie?
Vlad: Deocamdată nu am nici un plan. Dar, dacă staţi cu ochii pe canalele mele sociale, poate că va exista în curând altceva, poate şi mai mare.