[AUDIO] Supravieţuitorii cancerului au dreptul la credit și asigurări, graţie unei noi legi
Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care introduce “dreptul la uitare” pentru supravieţuitorii cancerului. Noul act legislativ elimină discriminarea pacienţilor care s-au vindecat de cancer şi vine cu o serie de beneficii.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 iunie 2022, 14:55
Cu 239 de voturi „pentru”, proiectul modifică şi completează legea privind drepturile pacientului. Bolnavii de cancer au militat ani la rând pentru dreptul la uitare pentru că din cauza bolii, cei mai mulţi dintre ei se simţeau discriminaţi. Până la această lege, supravieţuitorii cancerului nu au putut face împrumuturi la bancă pentru că de cele mai multe ori, acestea erau condiţionate de existenţa unei asigurări de viaţă, iar companiile de asigurări refuzau să semneze astfel de poliţe pe motiv că boala e un risc.
Noul proiect de lege prevede că la încheierea unor contracte noi, supravieţuitorul de cancer va avea dreptul să nu dea informaţii dacă banca sau asigurătorul îi cer informaţii pentru a evalua riscul. Asta dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani.
Practic, legea apără drepturile pacientilor şi le oferă oamenilor care s-au vindecat de cancer aceleaşi şanse pe care le are şi un om sănătos, susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer Din România, Cezar Irimia:
La ora actuală în România sunt aproape jumătate de milion de bolnavi de cancer. Pentru a respecta dreptul de a fi uitat, personalul medical are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele bolnavilor de cancer. Nerespectarea acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă.