[AUDIO] Ministrul Sănăţii, Alexandru Rafila:”La Mulţi Ani, dragi români! Nu trebuie să aşteptăm valul 5 al pandemiei, ci trebuie să acţionăm!”
Lupta cu pandemia de SARS Cov-2 continuă. Oamenii trebuie să fie disciplinaţi, să respecte măsurile de protecţie sanitară şi să se vaccineze. De 1 Decembrie şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila îndeamnă oamenii la unitate pentru a putea trece mai uşor peste această etapă grea. Ascultaţi un interviu realizat de Daiana Roşca cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila:
Articol editat de Daiana Rosca, 1 decembrie 2021, 11:17 / actualizat: 2 decembrie 2021, 9:28
„În primul rând le transmit românilor La Mulţi Ani, o sărbătoare importantă, poate cea mai importantă sărbătoare naţională, 103 ani de la înfiinţarea României Mari. Cu siguranţă vom trece de această pandemie dar este important să trecem cu bine, cu cât mai puţină suferinţă, cu cât mai puţine victime şi pentru lucrul acesta trebuie să demonstrăm pe de-o parte solidaritate, pe de altă parte empatie, faţă de persoanele apropiate şi nu numai, trebuie să încercăm să ne protejăm comunitatea şi lucrurile acestea se pot face prin respectarea unor reguli, prin bun simţ pentru că şi acest lucru este esenţial şi atunci cred că putem la anul pe vremea aceasta să zicem că am trecut cu bine peste acestă pandemie sau peste partea cea mai grea.
În legătură cu valul 5, în primul rând nu ar trebui să aşteptăm ci ar trebui să acţionăm pentru ca acest potenţial val 5 să fie cu impact cât mai mic, trebuie să avem grijă ca în această perioadă să nu exagerăm cu expunerea în locuri aglomerate, să avem un comportament responsabil să utilizăm masca de protecţie şi bineînţeles în măsura în care ne dăm seama de importanţa acestui lucru să încercăm să ne protejăm vârstnicii din familie, persoanele care suferă de boli cronice care ar trebui să fie vaccinate sau să le convingem să să se vaccineze”.
Ministrul Sănătăţii ne-a vorbit şi despre măsurile pe care le-a luat ţara noastră în acest moment şi a făcut, din nou, apel la populaţie să nu întârzie să se prezinte la spital în caz de îmbolnăvire:
„Fiind vorba de o tulpină cu transmisibilitate înaltă, încercăm să aplicăm măsurile pe care le avem la dispoziție, limitarea călătoriilor în sudul continentului african. Recomandăm oamenilor să renunţe la această practică de se trata la domiciliu şi să nu anunţe autorităţile. Prezentarea tardivă la spital a fost una din principalele cauze care au dus la mortalitatea aşa de mare înregistrată în ţara noastră„.