Au început înscrierile pentru Programul Capitala Tineretului din România 2026
Capitala Tineretului din România, program-cadru de tineret creat la nivel naţional, îşi deschide, în mod oficial, sesiunea de înscrieri pentru anul 2026.
Articol editat de Valentina Adam, 4 aprilie 2024, 17:25 / actualizat: 5 aprilie 2024, 12:43
Până pe 30 iunie, oraşele româneşti îşi pot depune candidatura în format electronic pe www.capitalatineretului.ro.
Anual, un oraş din ţară primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România şi este sprijinit financiar cu un premiu de 50.000 de euro. Astfel, organizaţiile de şi pentru tineret îşi pot promova temele importante şi ajuta autorităţile locale să le identifice şi soluţioneze probleme prin atragerea de investiţii publice şi private, precizează organizatorii, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Programul este susţinut de Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONŢ BCR şi Programul Erasmus+.
‘Sunt 101 zile în care oraşele din România îşi pot depune candidatura pentru titlul de Capitală a Tineretului în anul 2026 şi, astfel, să se afişeze pe harta românească a oraşelor care consideră tineretul sinonim cu viitorul. Sunt 101 zile ce pot aduce la suprafaţă atât noi seturi de nevoi ale unor grupuri de tineri, cât şi inovări în găsirea soluţiilor şi în modul de abordare a problemelor identificate. De la începutul Programului Capitala Tineretului din România ne-am dorit ca oraşele din ţară să aibă contextul de a-şi creşte ecosistemul de tineret prin co-management atât cu autorităţile locale, cât şi cu tinerii înşişi. (…) Încurajez administraţiile oraşelor să folosească o candidatură pentru a genera noi colaborări locale, iar pe tineri să responsabilizeze şi mai mult administraţiile oraşelor în care trăiesc. Nevoile şi perspectivele lor trebuie să fie în centrul atenţiei oricărui oraş care îşi doreşte o perspectivă pozitivă asupra viitorului’, afirmă Andras Farkaş director strategic şi coordonatorul procesului de selecţie, citat în comunicat.
Pot candida pentru acest titlu orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii şi oraşe) din România (conform Legii 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional), precum şi sectoarele Capitalei.
Evaluarea candidaturilor finaliste pentru anul 2026 va avea loc în perioada 1 octombrie – 16 octombrie 2024.
Juriul este format din 27 de persoane, personalităţi ce provin din sectorul public, privat şi neguvernamental, persoane cu experienţă în domeniul tineretului atât la nivel local şi regional, cât şi la nivel naţional şi european, între care Julien Chiappone-Lucchesi (director la Institutul Francez din România şi preşedintele EUNIC România), Ovidiu Cîmpean (secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene), Andrei Coşuleanu (fondator şi preşedinte Act for Tomorrow), Brian Cristian (deputat în Comisia pentru tineret şi sport), Mihai Dragoş (vicepreşedinte – Consiliul Economic şi Social), Ovidiu Gherasim (manager activităţi – Vaslui Capitala Tineretului din România 2025), Bianca Ivan (preşedinte – Consiliul Naţional al Elevilor), Victor Negrescu (vicepreşedinte, Comisia pentru Educaţia, Cultură, Tinereţ Sport şi Media din Parlamentul European), Andreea Scrioşteanu (membru al board-ului, Forumul European de Tineret), Oana Ţînţar (preşedinte, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România).
Oraşul câştigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro, oferit de BCR. Titlul va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private şi deţinătorul său va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.
De asemenea, oraşul câştigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere şi decizie al mişcării de tineret din România.