Au fost folosite cartele prepay din România pentru pregătirea de atentate în UE, a declarat Dacian Cioloş
Serviciile cer mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia de securitate, plângându-se în special de reglementarile privind cartelele prepay, a declarat premierul Dacian Ciolos la Pro Tv.
Articol editat de Valentina Adam, 27 martie 2016, 13:11
”Sigur, nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Riscul exista. Suntem în UE, participam activ la lupta împotriva terorismului. Lucrurile sunt tinute sub control, autoritatile îsi fac treaba. Vigilenta este foarte mare”, a spus primul-ministru, întrebat despre riscurile de atentat în România, în contextul evenimentelor din Belgia.
”Serviciile cer mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia”, a raspuns Cioloş întrebat daca serviciile cer mai multa putere.
Premierul a admis însa ca exista mai multe subiecte puse în dezbatere de catre servicii care „probabil vor reveni”.
”Eu cred ca, respectând aceste principii de transparenta în dezbaterea publica, sunt câteva teme pe care va trebui sa le punem din nou în dezbatere sa vedem unde punem cursorul pentru a nu împiedica serviciile sa-si faca treaba în mod corect fara sa facem anumite excese si exagerari în ceea ce priveste drepturile cetatenesti”, a precizat Ciolos.
”Ei (cei din servicii, n.r.) se plâng apropo de cartelele prepay’‘, a subliniat el, adaugând ca o serie de astfel de cartele din România au fost folosite în pregatirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislatia româneasca.
”Înteleg ca România e una din putinele tari din UE care vinde cartele prepay fara un control de identitate. Înteleg ca au fost chiar folosite în ultima perioada cartele prepay din România în pregatirea unor atentate în alta parte în UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discutie în perioada urmatoare. Ministrul Justitiei si ministrul de Interne vor veni cu o nota în Guvern cu aceste elemente si ele vor fi supuse dezbaterii publice. Vor fi puse în dezbatere publica în momentul în care vor fi sintetizate”, a anuntat seful Executivului.
”Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns”, a accentuat el, adaugând ca trebuie ”sa învatam sa punem cursorul acolo unde trebuie” si ca este ”foarte atent” si la drepturile omului.
”Eu cred ca e importanţ într-un mod pragmatic, rigoroş sa discutam de aceste lucruri si sa învatam sa punem cursorul acolo unde trebuie. Sa nu exageram nici într-o parte, nici în alta”, a conchis Ciolos.
Presedintele Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a declarat miercuri ca trebuie introduse în legislatie infractiuni noi, similare celor de terorism, cum ar fi finantarea terorismului sau recrutarea eventualilor atentatori, propaganda terorista.
Presedintele Comisiei a spus ca Franta si Belgia si-au înasprit legislatia de preventie în domeniu si ca este necesara o aliniere a cadrului normativ si în România.
foto: gadget.ro