Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Datele au fost transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Articol editat de Casandra Silitra, 21 noiembrie 2024, 09:26
În România, numărul persoanelor private de libertate cu drept de vot este de 22.577. În penitenciare se află 1.972 de deţinuţi fără drept de vot.
Persoanele private de libertate pot formula în scris cererile de votare, prin intermediul urnei speciale. Cererile se depun la directorii locurilor de deţinere, cel târziu în preziua votării. Mai exact, până sâmbătă la ora 10,00.
Deţinuţii care anterior nu şi-au exprimat intenţia de vot ori au refuzat acest lucru pot reveni asupra acestei decizii. Aceştia se pot adresa cu o nouă cerere prin care să îşi exercite acest drept. Solicitarea va fi avizată de preşedintele secţiei de votare.
Procesul de votare va desfăşura în intervalul orar stabilit de Biroul Electoral Central
Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale. În conformitate cu dispoziţiile Deciziei Biroului Electoral Central, ora de începe a procesului de votare este 7,00, iar cea de finalizare a acestuia este 21,00. La nivelul unităţilor penitenciare nu a fost stabilită o oră de începere a votării, ci se va desfăşura în intervalul orar stabilit de Biroul Electoral Central, astfel încât activităţile curente şi respectarea drepturilor persoanelor private de libertate să nu fie afectate (program zilnic de plimbare, acordarea vizitelor etc.).
În vederea bunei desfăşurări a procesului de votare, ANP a procedat la diseminarea, către unităţile penitenciare, a Deciziei nr. 6D din 29 septembrie a Biroului Electoral Central şi transmiterea unei adrese de către directorul general al ANP pentru adoptarea unor măsuri organizatorice: stabilirea unui legături interinstituţionale între directorii locurilor de deţinere şi autoritatea electorală din circumscripţie, amenajarea de spaţii corespunzătoare în cadrul unităţilor, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, depunerea tuturor diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat, asigurarea personalului necesar pentru menţinerea ordinii şi disciplinei în rândul persoanelor private de libertate şi prevenirea producerii evenimentelor negative, pe toată durata exercitării votului de către acestea.
Sursa: agerpres.ro