Anul 2021 a venit cu scumpiri la țigări, carburanți și la energie electrică pentru consumatorii care nu optează pentru piața concurențială
Noul an, 2021, debutează cu scumpiri ale produselor cu o importantă componentă reglementată sau cu un nivel ridicat al impozitării, ca urmare a indexării valorii taxelor cu rata inflației. Țigările, carburanții, dar și energia electrică, în cazul consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială, vor costa mai mult de la 1 ianuarie.
Articol editat de Valentina Adam, 2 ianuarie 2021, 06:03
Fumătorii vor susține și în acest an bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie. Motivația majorărilor, anticipate de industrie, este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.
Carburanții se scumpesc și ei de la 1 ianuarie cu aproximativ 1,3% sau cu 6 bani pe litru, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu rata inflației, care s-a majorat la 2,5% (septembrie la septembrie), în pofida crizei coronavirusului și a scăderii consumului de benzină și motorină și, implicit, a prețurilor combustibililor. De la 1 ianuarie, aproximativ 55% sau 2,56 lei din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină intră direct în buzunarul statului ca accize și TVA, companiile rămânând doar cu circa 2 lei. În prezent, prețul unui litru de benzină este de aproximativ 4,6 lei, iar cel al unuia de motorină de 4,7 lei, față de 5,6 lei, respectiv 5,7 lei, în ultima lună a anului trecut.
Și consumatorii casnici care, în urma liberalizării pieței de energie electrică, n-au semnat sau nu vor semna până la 31 ianuarie, un contract cu un furnizor concurențial, vor plăti facturi mai ridicate cu un procent cuprins între 13 și 26%, în funcție de actualul furnizor de la care beneficiază de prețuri reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De la 1 ianuarie nu mai există prețuri reglementate, iar furnizorii stabilesc singuri prețul de serviciu universal cu care-i vor taxa pe consumatorii care nu au semnat un contract pe piața concurențială (unde ofertele sunt mai mici cu 6 lei/factura de 100 KWh).