ANSVSA: Nu există legătură între brânza din lotul 22 februarie și îmbolnăvirile copiilor
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 martie 2016, 16:46
“Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepționat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății și notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente și Furaje. La acestea se adaugă un număr de 59 de eșantioane, recepționate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV — DSP din apă, produse lactate și lapte materie primă și 15 eșantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unității de procesare a laptelui din județul Argeș, în cadrul programului de autocontrol. Până la această dată, din totalul de 411 eșantioane recepționate, nu a mai fost depistată prezența Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) și 99 de eșantioane sunt în lucru. Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU”, se menționează într-un comunicat al ANSVSA.
În plus, Autoritatea Sanitară Veterinară precizează că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. “În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)”, se subliniază în comunicatul citat.
Cu toate acestea, ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfășoară, va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Sursa foto: agrointel.ro