Anchetă MApN: militari activi ai Armatei Române, mercenari în Congo în timpul concediului de creştere a copilului
O anchetă a MApN a fost deschisă în cazul mai multor militari activi ai Armatei Române, mercenari în Congo în timpul concediului de creştere a copilului.

Articol editat de Oana Nicolae, 2 aprilie 2025, 15:07
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat miercuri, 2 aprilie 2025 că un număr de 466 de militari care au trecut în rezervă din cadrul instituției au semnat contracte cu companii de securitate private care au operat în Republica Democratică Congo. Această situație a fost descoperită în urma unei ample verificări inițiate de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la sfârșitul lunii februarie.
Cazuri controversate: militari activi, angajați în securitate privată în timpul concediului
Pe lângă rezerviștii care au semnat contracte după trecerea în rezervă, MApN a descoperit că șapte militari activi, aflați în concediu de creștere a copilului, au desfășurat activități neautorizate în Congo. Aceștia au fost identificați ca doi subofițeri și cinci soldați profesioniști. Aceştia, deși beneficiau de concediu legal pentru creșterea copilului, au lucrat pentru companii de securitate privată în perioada 2023 – 2025.
MApN subliniază că acești militari au încălcat mai multe reglementări, inclusiv interdicția de a părăsi teritoriul național fără aprobare și condițiile privind acordarea indemnizației de creștere a copilului, care presupune ca beneficiarul să locuiască în România și să se ocupe de îngrijirea copilului.
Anchetă MApN și posibile consecințe legale
Pentru unul dintre cei șapte militari, cercetările au fost finalizate și a fost sesizat Parchetul Militar. Pentru ceilalți șase, investigațiile sunt încă în desfășurare. MApN a inițiat măsuri disciplinare și administrative, care vor fi aplicate după concluziile Parchetului.
De asemenea, 24 de militari care au demisionat în anii anteriori. Ulterior, ei au lucrat în companii de securitate din Congo au fost rechemați în activitate în perioada 2023-2024. MApN asigură că această rechemare nu prezintă riscuri majore pentru securitatea națională, dar s-au dispus verificări suplimentare pentru fiecare caz.
Măsuri viitoare pentru prevenirea unor astfel de situații
Ministerul Apărării Naționale a ordonat clarificarea circumstanțelor care au permis aceste situații și luarea unor măsuri stricte pentru prevenirea unor cazuri similare. Totodată, personalul MApN va fi instruit cu privire la prevederile legale care interzic astfel de practici și consecințele acestora.
Sursă: Agerpres
Urmărește-ne și pe Google News