ADIO blocaje în instituţiile publice. Codul administrativ a fost adoptat prin OUG
Guvernul a adoptat marţi, 25 iunie, Codul administrativ, prin Ordonanţă de Urgenţă. Este un document care îşi propune să simplifice reglementările din administraţia publică. De asemenea, instituie mecanisme care preîntâmpină blocaje în instituţiile publice.
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 iunie 2019, 09:31
Are însă şi o serie de prevederi controversate, mai ales în ceea ce priveşte pensiile speciale ale aleşilor locali şi reducerea termenului pe care îl are preşedintele pentru a numi un ministru.
Noul Cod administrativ – spunea vicepremierul Daniel Suciu – este pentru cetăţenii care se lovesc de neajunsurile actului administrativ, iar cei care critică urgenţa deciziei Executivului, de fapt nu doreau adoptarea acestui document, care vine în sprijinul modernizării administraţiei publice locale şi centrale.
„Noi deja lucrăm la programarea următorului exerciţiu financiar cu Comisia Europeană şi trebuie să îndeplinim măcar ceea ce ne-am asumat vizavi de funcţia publică. Suntem faţă de o prevedere în urmă cu doi ani de zile şi faţă de altă prevedere, asumată împreună cu Comisia Europeană, cu un an de zile în urmă„, a declarat vicepremierul Daniel Suciu.
Una dintre prevederile noului cod stabileşte proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului, astfel că preşedintele poate refuza numirea doar o singură dată, a mai spus Daniel Suciu.
De asemenea, în noul Cod administrativ se regăsesc reglementări, proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleşi prin hotărârea instanţei, şi nu prin hotărârea unei comisii de validare, iar hotărârile consiliilor locale sau judeţene se vor adopta cu jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie. Daniel Suciu a mai spus că proiectul adoptat de Executiv nu este unul perfect, însă va ajunge în Parlament şi vor fi făcute corecturile necesare.
Sursa: romania-actualitati.ro