8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor
În acest an sunt marcaţi 50 de ani de la primul Congres International al Rromilor, organizat la Londra, în perioada 7-11 aprilie 1971, pentru a sărbători cultura rromă și a spori conștientizarea publică referitoare la provocările cu care se confruntă rromii de pe întreg mapamondul.
Articol editat de Casandra Silitra, 8 aprilie 2021, 11:44
Inspectoratul Școlar Județean Caraș – Severin salută, pe această cale, celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor, eveniment dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de rromi din toată lumea.
La 50 de ani de la această reuniune internațională, în care s-au adoptat un imn propriu al națiunii transfrontaliere rrome („Gelem, gelem”) și un drapel simbolic, care să-i reunească pe toți rromii, ca elemente pentru identitatea etno-culturală și lingvistică, într-o astfel de zi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, doreşte să evoce istoria marcată de traume precum: sclavie, Holocaust, asimilare forțată în timpul regimului comunist , care au generat efecte socio-culturale, inclusiv în spațiul românesc.
Ziua de 8 aprilie este un bun prilej de a readuce aminte tuturor că procesul de incluziune a rromilor presupune eforturi susținute din partea tuturor actorilor relevanți, atât la nivel statal, cât și la nivel internațional.
Pe această cale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin îndeamnă la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.
Cu atât mai mult, în actualul context, al existenței pandemiei de COVID-19, reprezentanţii ISJ consideră că este de datoria tuturor actorilor sociali de a evita capcana urii, a discriminării, a rasismului sau a xenofobiei şi de a continua să pledăm pentru dezvoltarea unei societăți incluzive, bazată pe respect reciproc, indiferent de etnie, religie sau credință.
”La mulți ani tuturor rromilor, de pretutindeni!”
”But berśa lośale thaj sastveste!” (Mulți ani fericiți și sănătoși!)
Prof. Anita Mezin – Inspector Școlar pentru Minorități