7 ani de la tragedia din clubul Colectiv
30 octombrie 2015, România avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv.
Articol editat de Valentina Adam, 30 octombrie 2022, 14:08 / actualizat: 31 octombrie 2022, 17:43
Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul concertului, din cauza unor artificii, tavanul clubului începe să ardă. Fumul devine tot mai dens. Disperați să iasă din club, oamenii se calcă în picioare. Este o singură ieșire. Din acest infern, doar unii reușesc să scape. La fața locului sosesc pompieri, ambulanțe și poliția.
În câteva ore este anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală.
De la o zi la alta, numărul celor care pierd lupta pentru supraviețuire crește, fie din cauza rănilor mult prea grave, fie din cauza unui sistem sanitar care se dovedește a fi depășit. Spitale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia primesc 34 dintre răniţii noștri.
În fiecare zi, după noaptea tragediei în fața Clubului Colectiv, se aprind lumânări. Sunt mii de oameni vin să își exprime durerea sau compasiunea: sunt părinții, soții, copiii, frații celor morți în incendiu. Alături de ei prieteni, cunoscuți sau oameni care simt durerea familiilor. Artistul André Rieu, dar și fostul premier britanic David Cameron sau președintele Poloniei Andrzej Duda au adus, de asemenea, omagii victimelor.
Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.
Un manifest în memoria victimelor incendiului de la Colectiv va avea loc duminică, la 7 ani de la tragedie. Familiile și prietenii celor 65 de oameni care au murit se vor întâlni în fața clubului de unde vor pleca spre Parchetul General. Pe drum, ei vor purta portretele victimelor din 2015.
……………….
Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza, duminică, la Biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, petrecut în urmă cu şapte ani. Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, de la ora 8,30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broşteni, situată în apropierea fostului club. La 12,00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel.
O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13,00, în faţa fostului club Colectiv. Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.