6 august – Ziua minerului
În fiecare an, la 6 august, este marcată Ziua minerului – prilej de a comemora minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din minerit.
Articol editat de Valentina Adam, 6 august 2023, 13:11
Ministrul energiei, Sebastian Burduja și prefectul Marian Călin Petru, au luat parte la ceremoniile de comemorare desfășurate în Valea Jiului, iar în semn de omagiu au depus coroane de flori la statuia minerilor din Parcul „Carol Schreter” din Petroșani și la Lupeni, la Uzina Electrică de la mină. Marian Călin Petru:
,,În această zi emblematică pentru întreaga comunitate din Valea Jiului, ne reamintim de ortacii căzuți în confruntările care au avut menirea de a le readuce demnitatea, un loc de muncă mai sigur și mai bun! Stimați mineri, în semn de recunoștință ne-am adunat astăzi aici pentru a onora sacrificiul vostru. Astăzi, în acest moment solemn, reafirm angajamentul nostru față de toți minerii, indiferent de locul în care aflați.
Ați reprezentat coloana vertebrală a industriei noastre și ați adus lumina și căldura în casele și în inimile noastre. Cu aceste gânduri, împreună cu ministrul energiei, Sebastian Ioan Burduja, i-am comemorat pe cei care și-au pierdut viața în subteran. Vă mulțumesc pentru dedicația voastră și vă asigur de întreaga mea deschidere pentru a crea un viitor prosper!”.
Greva muncitorilor mineri de la Lupeni a izbucnit la 5 august 1929, din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă, în care muncitorii cereau să se prevadă: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40%, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 15% din veniturile societăţii, desfiinţarea amenzilor ş.a., se arată în volumul ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).
În condiţiile altercaţiilor dintre grevişti şi ostaşii trimişi să restabilească ordinea, a doua zi, la 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor, 22 de mineri fiind ucişi şi alţi 58 răniţi, potrivit sursei citate.
O altă grevă a minerilor din Valea Jiului, cu 35.000 de participanţi, a avut loc între 1-3 august 1977, fiind revendicate cu acest prilej îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Această grevă a minerilor ”este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România”, potrivit lucrării amintite.
În fiecare an, cu ocazia Zilei minerului – 6 august, au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, unde a avut loc greva din august 1929, precum şi slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la troiţele şi monumentele dedicate minerilor.