Peste 30 de milioane de mici vor „sfârâi” pe grătare în minivacanţa de 1 Mai
În minivacanţa de 1 Mai, în jur de 30 de milioane de mici. Preferaţii consumatorilor români fiind în continuare cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită. Reprezentantul procesatorilor declară că în acest an evoluţia pestei porcine africane în România nu a ajutat foarte mult schimburile intracomunitare cu micii tradiţionali.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 aprilie 2019, 14:00
Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an. „Din informaţiile primite de la membrii Asociaţiei Române a Cărnii, anul acesta se estimează un consum asemănător cu cel de anul trecut, în jur de 30 de milioane de mici, având în vedere faptul că Paştele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preţurile nu se vor modifica semnificativ faţă de anul trecut, pentru că fiecare companie şi-a evaluat costurile cu mult timp înainte”, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), potrivit Agerpres.
„Din păcate evoluţia pestei porcine africane în ţara noastră şi-a pus amprenta şi asupra schimburilor intracomunitare de mici în spaţiul european, ca urmare a restricţiilor impuse de legislaţia în vigoare. Ca atare, în niciun caz nu putem vorbi de o creştere în volum a exporturilor, ci mai degrabă o stagnare, per ansamblu raportată la nivelul anului trecut sau chiar o uşoară scădere. Pieţele tradiţionale rămân în continuare cele din Italia, Spania, Marea Britanie, unde sunt comunităţile de români”, a mai spus Dana Tănase. „Este foarte dificil de făcut estimări asupra modului în care vor evolua preţurile cărnii de porc în perioada următoare dată fiind conjunctura cu totul specială în care ne aflăm atât la nivel naţional cât şi european şi mondial. Creşterea preţului la motorină, gaz şi electricitate la care s-a adăugat şi deprecierea monedei naţionale atât în raport cu euro cât şi cu dolarul sunt factori care vor avea influenţă asupra preţurilor în perioada următoare. La toate acestea se adaugă şi faptul că industria de procesare achiziţionează materie primă din alte state membre ale UE în procent de peste 50% ca urmare a imposibilităţii pieţei naţionale de a asigura necesarul pentru procesare şi consum. Trebuie menţionat faptul că în funcţie de tipul de produs costul materiei prime se regăseşte în preţul produsului din carne între 50-70%”, a explicat Dana Tănase pentru sursa citată.
Foto: Hepta