10 pentru siguranţă! – campanie de informare pentru reducerea infracţionalităţii în şcoli
Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog vor desfăşura în anul şcolar, care începe astăzi, activităţi de prevenire a consumului de droguri în grădiniţe, şcoli şi licee. Până pe 20 septembrie, elevii vor afla – printre altele – care sunt riscurile la care se expun atunci când consumă substanţe interzise şi ce trebuie să facă pentru a nu deveni victime ale traficul de persoane sau ale bullyingului.
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 septembrie 2019, 07:09
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a demarat la nivel naţional campania „10 (zece) pentru siguranţă”, în cadrul căreia angajaţi ai instituţiei vor merge în circa 1.500 de unităţi de învăţământ pentru a aborda teme legate de siguranţa elevilor, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Georgian Drăgan.
„MAI împreună cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţia Naţională Antidrog a demarat la nivel naţional campania ’10 pentru siguranţă’, o campanie de conştientizare în vederea creşterii gradului de siguranţă al elevilor prin informarea preventivă, scopul fiind acela de a minimiza riscurile la care copiii pot fi expuşi. În acest context, conducerea MAI a dispus efectuarea unor activităţi şi acţiuni de informare, în principal informarea copiilor, pentru a scădea pericolele la care pot fi aceştia expuşi (…). Activităţile se vor desfăşura atât în unităţile de învăţământ, cât şi în zona adiacentă a acestora (…). De mâine colegii mei din cadrul MAI împreună cu structurile menţionate se vor deplasa în aproximativ 1.500 de unităţi de învăţământ, acolo unde vor aborda teme de interes pentru cei mici, pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor”, a spus Drăgan, la lansarea campaniei.
El a menţionat că printre temele abordate se vor număra violenţa în şcoli şi traficul de persoane.
Drăgan a informat că sâmbătă şi duminică reprezentanţii MAI au organizat activităţi adresate în principal părinţilor, în zone cu public numeros, aceştia primind cele mai bune sfaturi privind siguranţa copiilor lor.
„Aceste activităţi sunt doar un prim pas în ceea ce priveşte siguranţa copiilor. Pe toată perioada anului şcolar vor fi derulate astfel de activităţi în toate unităţile de învăţământ”, a declarat Drăgan.
El a menţionat că cel mai des întâlnite fapte antisociale în şcoli sunt furtul sau lovirea şi alte violenţe, precizând că numărul acestor incidente este însă în scădere.
„De la sfârşitul lunii august şi până în prezent poliţiştii structurilor de Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Române au verificat peste 4.000 de autovehicule destinate transportului de copii. Au fost verificate documentele conducătorilor auto şi starea tehnică a autoturismelor (…); li s-a pus în vedere să remedieze deficienţele”, a spus directorul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române, Ramona Dabija.
Conform IGPR, 291 dintre autovehicule aveau termenul de valabilitate al ITP expirat iar 268 nu aveau asigurare de răspundere civilă auto încheiată.
„Mâine, odată cu începerea noului an şcolar, avem peste 10.000 de poliţişti care vor fi prezenţi în zona unităţilor de învăţământ”, a adăugat Dabija.
Potrivit IGPR, de luni fiecare unitate de învăţământ e inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale Poliţiei. Se vor intensifica acţiunile poliţiştilor pentru prevenirea absenteismului şcolar, pentru a preveni delincvenţa juvenilă şi a combate orice situaţie ce ar putea duce la victimizarea minorilor.
Prefectul municipiului Bucureşti, Marius Cristian Ghincea, a declarat că anul trecut violenţa în şcolile din Bucureşti a crescut cu 14%, însă în zona adiacentă unităţilor de învăţământ a scăzut.
„Sunt peste 4.800 de camere video în şcoli şi în imediata vecinătate a unităţilor de învăţământ. Mai mult decât atât, Poliţia Naţională, Poliţia locală deja şi-au stabilit un sistem de patrulare în jurul şcolilor”, a menţionat prefectul.
În cadrul evenimentului de duminică au fost purtate discuţii cu părinţii şi copiii şi au fost distribuite materiale informative cu privire la modul în care pot fi evitate anumite pericole, pentru a nu cădea victime unor infracţiuni. AGERPRES