Ziua naţională a României în Anul Centenar, la Gyula, în Ungaria
Peste 300 de persoane au luat parte la Gyula, vineri, 7 decembrie, la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Anul Centenar, de către Consulatul General al României la Gyula, sub coordonarea domnului Florin Trandafir Vasiloni, consul general.
Dintre oficialităţile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, au fost prezenţi PS Episcop Siluan, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); PS Sofronie, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei (fost episcop al EORU); Antonia Nica, directorul Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea; Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, alături de alţi reprezentanţi ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria, alţi lideri religioşi din Ungaria, România şi Serbia.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 10 decembrie 2018, 12:47
Au fost prezenţi ambasadorul României în Ungaria, ES Marius Lazurca; Daniel Banu, consul general la Szeged; Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, deputaţii români Ioan Sorin Roman şi Matei Suciu; Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare si Informare al ATRU, pr. Aurel Becan, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în Cons. Jud. Bekes (etnic român din Chitighaz); Anca Becan, redactor la „Foaia Românească”, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu”, din Gyula, precum şi primarii unor oraşe şi comune din Ungaria: Margareta Tat (Micherechi-Mehkerek), Istvan Mokan (Şercad-Sarkad), Maria Kalcso (Chitighaz-Ketegyhaza), Janos Marjai (Bătania-Battonya), Elvira Ardelean (Otlaca-Pustă – Pusztottlaka), Laszlo Pluhar (Aletea-Elek). Din România au fost prezenţi primarii Petru Antal (Pecica,Arad), Nicolae Beg (Marga, Caraş-Severin), Tiberiu Zelencz (Mica, Cluj), precum şi o delegaţie a Primăriei Negreşti-Oaş (Satu-Mare).
Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar din Arad, delegaţi din partea Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad ; Universităţii din Oradea; de la Universitatea Politehnică din Timişoara, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Bihor ş.a.
Au fost prezenţi preşedinţi ai Autoguvernărilor Româneşti Locale, directori şi numeroase cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria; foşti absolvenţi şi actuali studenţi bursieri ai statului român, medici români care profesează la spitale din jud. Bekes, consilieri locali şi alţi numeroşi invitaţi, din multe localităţi unde trăiesc comunităţi româneşti în Ungaria ( Micherechi, Chitighaz, Gyula, Șercad, Bătania, Săcal, Apateu, Otlaca-Pustă, Budapesta, Szeged, ş.a.)
Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ, printre care Janos Rak, secretar al Secţiunii Ungaro-Române a Camerei de Comerţ Ungare, reprezentanţi ai unor asociaţii patronale din Arad şi Oradea.
Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților care au onorat invitația adresată cu această ocazie și a subliniat bucuria de a se adresa invitaților cu prilejul Zilei Naționale a României, în Anul Centenar 2018, la Gyula, oraș aflat în mijlocul comunității românești istorice din Ungaria. A vorbit apoi despre semnificațiile istorice ale actului marii Uniri de la Alba Iulia și rolul bisericilor istorice în realizarea lui, principiile și valorile care caracterizează România, în contextul actual, european și internațional, în care țara noastră contribuie activ la promovarea dialogului, menținerea solidarității și a dezvoltării economice și culturale durabile, pentru sine, pentru celelalte țări membre din Uniunea Europeană și partenere, mai ales în contextul preluării președinției rotative a Consiliului UE la începutul anului viitor. Consulul general Florin Vasiloni a primit cu aceasta ocazie diplome aniversare din partea Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad și a Inspectoratului Şcolar Bihor.
Programul cultural oferit de CG Gyula a fost oferit de către formaţia Filarmonicii de Stat din Arad, condusă de maestrul Doru Orban; de artiştii lirici Florina şi Florin Mariş-Hinsu (Oradea); de artiştii populari Oana Marin şi Alex Sălăgean (Arad); Maria Tripon şi taraful din Negreşti-Oaş (Satu-Mare) şi Bianca Popa (Oradea) iar imnurile naționale ale României și Ungariei, de la deschiderea manifestării, au fost intonate de Corul „Pro Musica” din Gyula, din cadrul comunității românești din Ungaria.
Participanții au fost întâmpinați la intrare cu cocarde tricolore cu sigla Centenarului şi au vizionat o expoziție etnografică prezentată prin sprijinul Primăriei oraşului Negreşti-Oaş.
Recepţia oficială oferită de către Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanţilor, să guste tradiţionalele bucate, băuturi şi vinuri româneşti.
(Sebastian Dragomir)