Ziua Armatei Române, sărbătorită în Ungaria la Consulatul General al României din Szeged
Pentru a marca Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie, Consulatul General al României la Seghedin (Szeged), a organizat și a participat la mai multe manifestări, care au cuprins slujbe religioasă, depuneri de coroane de flori, precum și o manifestare de diplomație publică, la sediul misiunii. De asemenea, șeful reprezentanței românești din Szeged a participat la ceremonii militare organizate de către autoritățile ungare cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 octombrie 2024, 16:57
La Cimitirul Central din Seghedin (Szeged)/ Ungaria, a avut loc o ceremonie religioasă, celebrată de către Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, urmată de o depunere de coroane de flori. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general român de la Szeged şi reprezentanţii instituţiilor participante.
Ceremonia a început prin intonarea imnurilor Ungariei, României și Uniunii Europene, urmate de discursul consulului general Florin Trandafir Vasiloni, care a omagiat jertfa soldaţilor români pentru apărarea Patriei și dar și pentru eliberarea Ungariei, aducând totdată mulțumiri autorităților locale pentru grija arătată față de Monumentul Eroilor Români.
La manifestări au luat parte membri de seamă ai comunității românești din Seghedin (Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Seghedin; Ștefan Crâsta, președintele Asociației Culturale a Românilor din Seghedin; Iudit Călinescu, reprezentant a Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie “Juhász Gyula”, de la Universitatea din Seghedin, ș.a.).
Din România au participat Alexandru Popa, preşedintele Senatului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Daniel Berlingher, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul , reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldișʼʼ, alături de alte cadre didactice şi studenţi ai acestei universităţi.
Monumentul Ostașilor Români de la Cimitirul Central din Seghedin a fost ridicat în anul 1950, întru pomenirea celor 97 de ostași români care au căzut în aceste locuri, luptând pentru eliberarea Ungariei, în cel de-al Doilea Război Mondial, după cum spune și inscripția marcată pe acest monument.
În aceeași zi, în continuarea programului, la sediul Consulatului General al României la Seghedin a avut loc o masă de lucru, cu dezbateri, la care au participat toţi cei invitaţi, în cadrul căreia s-au prezentat pe lângă bucate tradiționale românești, “Pita de Pecica” și s-au degustat vinuri din Podgoria Mocrea-Ineu, Arad. Cu această ocazie, prof. Gheorghe Petruşan, fost şef al Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie “Juhász Gyula”, de la Universitatea din Seghedin, a susţinut o prelegere despre definirea noţiunii de identitate naţională a românilor din Ungaria. De asemenea, Florin Trandafir Vasiloni, consul general al Romaniei la Gyula, a participat, la invitaţia Ambasadei Românei la Budapesta, la un ceremonial militar româno-maghiar desăşuat în Cimitirul Central din Budapesta. Cu această ocazie, au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţă pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria, precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară. Ceremonia a fost deschisă de către Ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Șopandă. Au participat Daniel Banu, consul general alRomâniei la Gyula, alți diplomați români, reprezentanți ai ministerului ungar al Apărăriicol. Ionuț Popa, ataşatul apărării, militar şi aero; militari români dislocați în Ungaria la Heavy Airlift Wing (HAW), Baza Aeriană Pápa, NATO Force Integration Unit (NFIU) Hungary, Székesfehérvár, NATO Centre of Excellence for Military Medicine.
La eveniment a fost prezent și un pluton de militari români însoțiți de comandantul Brigăzii 81 Mecanizate “General Grigore Bălan” cu sediul în Bistrița, conduşi de colonelul Dumitru-Cristinel Colibaba, comandantul Brigăzii. Acesta a înmânat consulului general român de la Szeged, placheta Brigăzii, “Virtus Romana Rediviva”.
Sursa foto: Florin Vasiloni