Viitorul Greciei, incert
Articol editat de Daiana Rosca, 6 iulie 2015, 19:30
Referendumul avut loc duminică în Grecia la iniţiativa premierului Alexis Tsipraş a fost organizat în scopul de a afla opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea buletinelor de vot, 62,50% dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,50% s-au pronunţat în favoarea acestora.
La urne s-au prezentat 6.161.140 de cetăţeni eleni pentru a vota.
Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi 30 iunie, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.
Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei.
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat în această dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei.
Ministrul de Finanţe a afirmat într-un comunicat că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, „o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord”. „Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi„, a precizat el.
„Referendumul din 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică ţară europeană s-a ridicat împotriva sclaviei datoriilor”, a scris Yanis Varoufakis pe site-ul său. (Dan Agache)
(Corespondent Radio România Reşiţa: Veronica Tudor)