[VIDEO]Ministrul norvegian al imigraţiei a sărit în Marea Egee pentru a înţelege prin ce trec refugiaţii
Sylvi Listhaug, ministrul norvegian al Imigraţiei , a purtat un costum gonflabil, care să o ţină la suprafaţă, când a sărit în apă în Marea Egee, în largul coastei insulei Lesbos, scrie cotidianul britanic „The Independent“. Oficialul norvegian a plutit timp de câteva minute, înainte de a fi trasă într-o barcă de salvare.
Articol editat de Mirabela Afronie, 21 aprilie 2016, 13:17
În timp ce sute de migranţi se înecă în Marea Mediterană, ministrul norvegian al Imigraţiei Sylvi Listhaug a dorit să facă o vizită oficială în Grecia, pentru a se pune în piele unui refugiat care riscă să să piară în mare. “A fost o experienţă specială, deşi, cu suiguranţă, este complet diferită atunci când porţi un costum de supravieţuire”, a declarat Sylvi Listhaug. “Probabil că este absolut groaznic pentru refugiaţi şi sunt îngrijorată de oamenii cinici care vând veste de salvare care îi trag pe migranţi sub apă, în loc să îi salveze. Pentru mine, acest lucru este imposibil de înţeles”, a adăugat ministrul. Sylvi Listhaug, membră a Partidului Progresului (FrP), antiimigraţie. Un comentator a scris pe pagina de Facebook a ministrului că gestul a fost “un afront la adresa migranţilor” şi a avertizat că a fost vorba de o “gândire incredibil de proastă”. În replică, oficialul a spus că a fost invitată de Societatea norvegiană pentru Salvări de pe Mare pentru a-i vedea activitatea şi că a fost “incredibil de impresionată”. Alţi critici au ironizat tentativa ministrului de a empatiza cu refugiaţii.
“În această seară voi dormi cu fereastra deschisă, pentru a vedea cum este să fii fără adăpost”, a scris unul dintre ei pe Facebook. Şi utilizatorii de Twitter au fost nemulţumiţi de experimentul lui Listhaug, pe care l-au descris drept “neruşinat” sau “ruşinos”. Ambarcaţiunea care a salvat-o pe ministru a fost trimisă anul trecut de Guvernul norvegian în Marea Egee, în cadrul operaţiunii Poseidon a FRONTEX. Norvegia a anunţat la jumătatea lunii martie prelungirea cu o lună, până la 13 aprilie, a controalelor la frontiere pentru persoanele care sosesc dinspre Danemarca, Germania şi Suedia, informează DPA. „Controalele au avut un bun efect preventiv şi nu există date că acestea ar fi provocat probleme călătorilor“, a declarat ministrul justiţiei şi securităţii publice, Anders Anundsen.
Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Controalele la frontiere au fost reintroduse în luna noiembrie, fiind ulterior prelungite. Potrivit Direcţiei norvegiene pentru imigraţie, în intervalul 1 ianuarie — 13 martie au fost înregistrate 806 cereri de azil, comparativ cu peste 1.100 în aceeaşi perioadă din 2015. Guvernul norvegian de dreapta a început să discute în decembrie înăsprirea regulilor de azil privind reîntregirea familială şi şederea permanentă, astfel încât regatul scandinav să devină „mai puţin atractiv“ pentru cei care nu se află „în nevoie reală“ de protecţie, a indicat ministrul imigraţiei şi integrării, Sylvi Listhaug, membră a Partidului Progresului (FrP), antiimigraţie. Până la 500 de migranţi au murit în weekend, când o barcă de mari dimensiuni s-a scufundat în Marea Mediterană, între Libia şi Italia.
Circa 180.000 de oameni au încercat să ajungă în Europa pe mare anul acesta, iar peste 1.000 dintre ei s-au înecat. Un alt naufragiu din Meditarana a dus la moartea a 500 de refugiati care incercau sa ajunga in Grecia, scrie Le Monde. Ziarul citează un grup de 41 de migranţi printre care se aflau 3 femei şi un copil de 3 ani, care au ajuns duminică în Grecia şi sunt singurii supravieţuitori ai naufragiului ambarcaţiunii despre care susţin că transporta mai multe sute de persoane. După ce a interogat mai mulţi imigranţi, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi scrie într-un comunicat că aproximativ 500 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în timp ce traversau marea în încercarea de a ajunge din Libia în Italia. Plecaţi, potrivit surselor citate, din Estul Libiei sau din Egipt, migranţii au fost mutaţi pe o ambarcaţiune mai mare, unde se aflau deja câteva sute de persoane. Când au început să se deplaseze dintr-o ambarcaţiune în cealaltă, nava a început să-şi piardă echilibrul şi a naufragiat – a explicat un refugiat pentru postul de televiziune Al-Jazeera. Doar 41 de persoane au supravieţuit şi au plutit în derivă 3 zile până să fie salvaţi de o navă filipineză, care i-a dus în portul grecesc Kalamata, în sudul Greciei. Printre refugiaţi se numără somalezi, etiopieni, egipteni şi sudanezi.
Sursa:Adevarul.ro