Uniunea Europeană intră într-o nouă etapă după Brexit
Regatul Unit este de azi o ţară terţă pentru Uniunea Europeană. Drapelul britanic a fost înlăturat de la instituţiile din Bruxelles şi Strasbourg, iar liderii europeni se pregătesc pentru negocierile care urmează să definescă relaţiile viitoare cu Londra.
Articol editat de Valentina Adam, 1 februarie 2020, 07:54
Liderii instituţiilor europene au promis negocieri corecte cu britanicii, fără însă a ignora interesele Uniunii şi ale cetăţenilor ţărilor membre, lista sa de priorităţi, în frunte cu lupta împotriva schimbărilor climatice şi agenda digitală, consolidarea economiei şi a valorilor proiectului european.
Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi-a început intervenţia citând-ul pe Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii.
Ursula von der Leyen: Nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă. Experienţa ne învaţă că forţa nu stă în izolare, ci în puterea de a fi uniţi şi, da, luni vom deschide o nouă pagină a istoriei noastre. Comisia va prezenta propunerile sale pentru negociere. Ne dorim cel mai bun parteneriat posibil cu Regatul Unit, însă este foarte clar că de acum va fi o diferenţă între noi. Să aparţii Uniunii Europene contează.
În intervenţia sa, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a arătat că părăsirea Uniunii de către britanici este în acelaşi timp o lecţie pentru instituţiile europene, care trebuie să fie mult mai atente pe viitor la aşteptările cetăţenilor. El a promis că europenii vor duce negocierile într-un climat de fairplay şi că rezultatul lor depinde doar de britanici.
Charles Michel: Noi dorim să păstrăm cea mai strânsă posibil relaţie cu Marea Britanie. Bineînţeles, însă, cu cât Marea Britanie va decide să se îndepărteze de standardele europene, cu atât mai puţin va avea acces la piaţa unică.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi-a exprimat hotărârea de a da startul conferinţei privind viitorul Europei. Ar putea fi pe 9 Mai, de Ziua Europei.
David Sassoli: Ne vom concentra nu numai pe instrumentele democraţiei, ci şi pe politicile pe care le vom aplica la nivel european şi de aceea avem nevoie de o dezbatere reală cu societatea civilă.
Preşedinţii celor trei instituţii fundamentale ale Uniunii au insistat pe necesitatea unei mai mari unităţi între ţările membre şi între cetăţenii europeni.