Ucraina vrea să îşi refacă infrastructura de telecomunicaţii, pentru moment cu echipamente chineze
Cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina a promis că îşi va majora cheltuielile cu o treime, pentru a reconstrui sistemele distruse de forţele ruseşti, şi pentru moment se bazează pe furnizorii chinezi de echipamente, transmite Bloomberg.
Articol editat de Valentina Adam, 22 iunie 2023, 07:18
Kyivstar intenţionează să cheltuie 600 de milioane de dolari pentru reconstrucţie, modernizări şi servicii digitale în următorii trei ani, a declarat miercuri directorul general Oleksandr Komarov într-un interviu pentru Bloomberg, la Londra. Compania Kyivstar, deţinută de grupul olandez Veon Ltd., va utiliza echipamentele produse de firmele chineze Huawei Technologies Co. şi ZTE Corp. pentru a-şi reface infrastructura critică.
Această decizie scoate în evidenţă modul în care consecinţele invaziei ruseşti politizează modul în care companii precum Kyivstar ar putea opera în viitor. Pe măsură ce Ucraina începe procesul de aderare la UE şi NATO, companiile sale vor fi nevoite să se alăture punctului de vedere al firmelor occidentale cu privire la tehnologia chineză.
‘În cazul unui înlocuiri a echipamentelor chineze pe întreaga piaţă, ar trebui să fie o viziune pe termen lung şi un plan în funcţiune, probabil şi cu un anumit sprijin financiar oferit operatorilor ucraineni’, a spus Komarov. Reducerea dependenţei de tehnologia chineză nu ar fi un proces simplu pentru Kyivstar şi cel mai probabil ar necesita un plan comun dezvoltat între Europa, SUA şi Ucraina, a adăugat Komarov. ‘Avem reţele care funcţionează. Furnizăm servicii vitale’, a subliniat directorul Kyivstar.
Mulţi operatori de telecomunicaţii din UE utilizează în prezent echipamente Huawei şi ZTE însă Comisia Europeană şi-a înăsprit poziţia faţă de cei doi producători chinezi, citând riscurile de securitate. Săptămâna trecută, Executivul comunitar a interzis echipamentele Huawei şi ZTE din sistemele oficiale ale blocului comunitar şi a încurajat statele membre şi operatorii să facă la fel.
Komarov a sugerat că, în timp, lanţul de aprovizionare al Kyivstar va face tranziţia spre furnizorii occidentali. ‘Este un fel de evoluţie organică. În calitate de viitoare parte a Uniunii Europene, cu siguranţă vom respecta toate regulile şi politicile’, a spus Komarov.